Niet de lasten wel de lusten

Iris Versluis 19 dec 2016

Wanneer geef je jezelf echt bloot? Als je iemand net leert kennen via een datingapp zoals Tinder, leg je dan je hele hebben en houden vast voor een camera? Als een opgewonden aap die niet kan wachten om aan zichzelf te zitten en miljoenen toeschouwers voor het glas laat meekijken. Uiteraard zet je geen filmpje op internet, alsof honderden telefoons veilig zijn. Nieuws verspreidt zich niet voor niets zo snel.

Tegenwoordig leren we elkaar niet meer kennen door de vraag te stellen: Wat zijn je hobby’s? Nee, dat is wel erg uit de jaren dat kuisheid heel normaal was. Alhoewel apen vast geen kuisheid kennen. Het wijzende vingertje van de priester werkt in deze tijd niet meer. Daarentegen is het heel normaal om ongegeneerd je naakte lichaam in verschillende vormen aan de ander te werpen zonder erbij stil te staan wat dit voor gevolgen heeft. Een kind die achteloos papa’s telefoon pakt om een ‘spelletje’ te doen, weet ook wel dat dit geen Pokémon spot is.

“Een kind die achteloos papa’s telefoon pakt om een ‘spelletje’ te doen, weet ook wel dat dit geen Pokémon spot is.”

Wat is er gebeurd met onze eigen waarde? Jezelf zomaar op straat gooien als een hoer die geld nodig heeft. Wellicht is het de naïviteit van de mens of gemakzucht. Het is toch fijn om niet direct te worden bestookt met allerlei serieuze vragen door een stalker die je nooit meer loslaat. Wat is er mis met heerlijke ongedwongenheid en pure lust? Ik begrijp dat het moeilijk is om alle lasten te dragen. Jezelf helemaal kunnen laten gaan zonder enige verantwoordelijkheid te hoeven afleggen. Het is toch heerlijk om als een beest tekeer te kunnen gaan.

“Jezelf zomaar op straat gooien als een hoer die geld nodig heeft.”

Maar hoever kun je gaan? Waar is onze verantwoordelijkheid voor de volgende generatie gebleven? En wat is er mis met een beetje terughoudendheid en exclusiviteit? Die drang om alle grenzen te overschrijden, leg je jezelf op. In tegenstelling tot een priester die zichzelf onthoudt. Geef jezelf bloot wanneer je dat wilt, maar val mij er alsjeblieft niet mee lastig. De wereld kent al genoeg naakte wreedheid.