Joden- en homohaat

Freec01 7 dec 2016

Joden- en homohaat. De westerse mainstream media heeft er niet veel mee op. Niettemin is het aan de orde van de dag. In de praktijk blijkt de haat religieus gerelateerd of gemotiveerd te zijn. Twee gevallen wil ik met u bespreken. Haat alleen is hier te lande niet strafbaar. Ik mag spuiten haten.
Niet toelaatbaar zijn strafbare handelingen en gedragingen. Bijvoorbeeld wanneer ik een spruitjesveld afbrandt of wanneer ik de spruitenteler bedreig (‘ga andere gewassen telen, want anders…!’), stelt mr. Cees Freeke.
Zonder vooraf te waarschuwen heeft Unesco de Joodse tentoonstelling welke al twee jaar in de planning was voor het produceren van het boek ‘DE MENSEN, BOEK, LAND – DE 3500 JAAR EEN RELATIE VAN HET JOODSE VOLK EN HET LAND VAN ISRAEL’, na een last minute protest van de Arabische Liga teruggetrokken. Het zou voor het publiek geopend zijn van 12 tot 20 juni 2014 (in het weekend gesloten). Kennelijk moest een andere bevolkingsgroep gepleasd worden.
Doelstelling van Unesco is: ‘In de hedendaagse steeds uiteenlopender wordende samenlevingen, blijft Unesco elke dag bezig zijn fundamentele humanistische missie om mensen te ondersteunen bij elkaar te begrijpen en samen te werken aan duurzame vrede op te bouwen. Unesco helpt ook om mensen in staat te maken en gebruiken van kennis voor rechtvaardige en inclusieve samenleving’.
Het boek zou in Parijs in het hoofdkwartier op de Unesco op 11 juni 2014 worden gelanceerd! In dit geval wordt haat gevolgd door onfatsoenlijke handelingen en gedragingen van censuur, wat niet meteen strafbaar is (mogelijk kan het verbreken van een overeenkomst worden gesteld) maar wel wat ‘elkaar te begrijpen en samen te werken aan duurzame vrede’ niet ten goede komt.
Elsevier meldt dat het antidiscriminatiebureau MiND (Meldpunt internetdiscriminatie) onder vuur ligt. Een medewerker heeft een melding van discriminatie en aanzetten tot haat verworpen omdat ‘sommige moslims uit de Koran menen te begrijpen dat homo’s gedood moeten worden’.
Kamervragen werden inmiddels gesteld. Op de site worden er nogal wat verwensingen geuit. Een ander zegt dat ‘Nederland moet worden schoongemaakt van dit soort achterlijke mensen’. De Nederlandse – Iraanse columnist Afshin Ellian stelt onomwonden: ‘Aanslag op homoclub in Orlando heeft alles te maken met de islam’. Hier wordt de doelstelling ‘elkaar begrijpen’ gemist. In Europa worden veel strafbare handelingen en gedragingen verzwegen. ‘Niet stigmatiseren’ is een verkeerde benadering.