Het meisje met de mosterdgele sjaal

NoeneKazarjan 27 dec 2016

De klok verklapt de tijd is en ik moet mijn trein halen. We hebben net de ochtend gepasseerd, wanneer we de laatste koude slok nemen van onze vijfde koffie. Ik sluit de tien tabbladen die elkaar overschreeuwen, klik alle programma’s weg en klap mijn warme laptop dicht. Helemaal in mijn gedachten verzonken doe ik mijn winterjas aan en pak de sjaal die ik willekeurig uit mijn kast heb getrokken. Ik was slaperig, dus dacht niet twee keer na over mijn outfit.

‘Die sjaal moet je nooit wegdoen meid,’ zegt een projectgenoot. ‘Nee, nee inderdaad niet. Die past zo bij jou,’ roept een vriendin. ‘Ja, laatst kon ik je niet vinden in de bizar drukke studieruimte. Echter vond ik je sjaal wel!’ roept vriendin nummer drie. Er is veel versterking vanuit alle hoeken.

Ik moet lachen en loop weg. Terwijl ik over mijn schouder naar achteren kijk roep ik ze nog na: ‘Nee, zal ik niet doen. Beloofd!’ Ik laat ze achter in de veronderstelling dat die sjaal echt bij mij past. Echter is het een cadeautje geweest. Afijn, het is mijn moeders sjaal die ik mocht houden na het lenen. Blijkbaar heb ik die sjaal zo vaak om dat mensen het met mij begonnen te associëren. Een kleur die ik werkelijk nooit draag, de vorm die ik zelf nooit te nimmer zou kiezen, een sjaal die niet eens van mij is; is zo ‘mij’. Ik heb zelf sjalen in alle kleuren gescoord: rood, bruin, donkergroen, zwart, maar mijn blik viel nooit op mosterdgeel.

Herhaling zorgt voor associatie en herkenning is daar het gevolg van. Zoals de manier waarop jij je als mens gedraagt. Je daden, hoe je je uit in woorden, hoe je wegkijkt wanneer je moet ingrijpen. We worden geassocieerd met dingen die we (on)bewust bij ons dragen, dingen waar we (on)bewust voor kiezen, besluiten die we (on)bewust maken. Soms mogen we niet zelf kiezen wie we zijn, want die keuze hebben we een tijdje geleden gemaakt. Maar nog altijd kunnen we veranderen. En hoe mooi is dat? Soms moet je luisteren, jezelf een spiegel voorhouden en door de ogen van de ander kijken, om te zien wie je bent.