De teleurgestelde witte man

Dirkvdheuvel 15 dec 2016

2016 zit er bijna op. Een jaar met veel dieptepunten.
Aanslagen in Nigeria, Ankara, Brussel, Lahore, Nice en onlangs Istanbul. De akelige situatie voor bootvluchtelingen vanuit Noord-Afrika. De Brexitstemming en heisa die daarop volgde. Verkiezingsperikelen op verschillende continenten. Die terugkerende discussie in de maanden tot 5 december.
Geen dingen om trots op te zijn.
Waar komen deze gebeurtenissen uit voort?
Ontevredenheid.
Vanuit opvattingen, onleefbare situaties, ergernis, discriminatie en ongelijkheid. Maar de verklaardrang gaat verder. Want hoe verder het jaar vorderde, hoe vaker woorden als populisme en boze witte mannen de revue passeren.
Boze witte mannen. Vaak omschreven als groep, als eenheid.
Het zet me aan het denken.
Shit, ik ben wit.
Ik ben een man.
Maar ik ben niet boos.
Sterker nog, ik ben teleurgesteld.
Teleurgesteld in de napraterij, mensen die weigeren naar elkaar te luisteren en schreeuwlelijkerds die problemen aanwijzen zonder oplossingen aan te reiken.
Heb je dan geen recht om boos te zijn?
Tuurlijk wel.
Maar wees het eerst eens op jezelf. Kijk in de spiegel, denk na over wat je dit jaar gezegd en gedaan hebt. Er zijn vast dingen waar je minder trots op bent. Waar je zelfs pissig op kunt worden. Zoals die keer dat je iemand onterecht afsnauwde op straat. Of toen je te veel had gedronken en iets deed waar je spijt van hebt. De leugen die je vertelde aan een dierbare.
Sta daar eerst eens bij stil.
Als iedereen bij zichzelf te rade gaat, zijn we al een heel eind. Bij dezen zal ik beginnen. Die jongen die ik vorige week een duw gaf in de kroeg in Maastricht: Sorry. Verder beloof ik niet meer voor te dringen en zal ik in het verkeer voorrang verlenen in plaats van nemen. Ga je naast me zitten in de trein, dan zal ik niet meer zuchten, maar je begroeten met een warme glimlach.
Zijn dit kleine dingen?
Voilà: Daar zit ‘t ‘m juist in.
Doe mee. Want het kan nog, 2016 met een positieve noot afsluiten. Witte mannen, zet die boosheid in de kast. Of liever, spoel ‘m door. Gun anderen het licht in de ogen. Begin volgend jaar met een schone lei. Laat de verdraagzame kerstgedachte zo lang mogelijk voortduren – het liefste tot kerst volgend jaar.
Geef het een kans.
En maak 2017 een jaar van hoogtepunten.