Beste uitvinding ooit

[email protected] 23 dec 2016

Iemand vroeg mij laatst, ‘wat vind jij de beste uitvinding ooit?’. Zij zei ‘een raam’ (grappig, slim), ik zei (nogal cliché) ‘het internet’. Maar toen ik later beter over mijn antwoord ging nadenken, begon ik mij af te vragen of ik hier eigenlijk wel helemaal zeker van was. Er is namelijk zo ongelooflijk veel haat en negativiteit te vinden op het internet tegenwoordig.. En ik denk dat dat door het volgende komt: vroegah’ (voor het internet) had elk dorpje wel een of meerdere dorpsgekkie(s). Deze grofgebekte, excentrieke, luidkeelse vent (of vrouw) werd herkend door iedereen, maar niet echt serieus genomen: ‘Dat is die maffe, weet je wel?’. Echter nu (na het internet), hebben al deze dorpsgekkies een platform gekregen waar ze vrijuit hun ideeën en idealen kunnen uiten en delen met de rest van de wereld. Dit bracht alle dorpsgekkies in contact met elkaar en vormden ze ineens een groep. Aanhang volgde, en de politiek ook. En tada, vandaag de dag is de extremistische ‘gekke’ praat van één ineens de norm. Wat zeg ik? Is het ineens de president van de Verenigde Staten.

En uitspraken als ‘meer- of minder?’, ‘een muur bouwen’, en ‘ga terug naar je eigen land’ zijn ineens zo normaal geworden.. Extreemlinks, extreemrechts, goed-fout, zwart-wit, wij-zij, ja en nee. Het lijkt wel alsof we de gulden middenweg zijn verloren. En dat is zonde. Ik ben namelijk van mening dat het allemaal lang niet zo extreem hoeft. Integendeel. Als we collectief wat liever tegen elkaar zouden gaan doen, elkaar wat meer gaan proberen te begrijpen, en wat minder extreem gaan zijn in onze overtuigingen, dan denk ik dat een hoop haat en radicalisme de wereld uit geholpen zou kunnen worden. Haat moet niet bestreden worden met haat. Vooral nu niet, ten tijde van de feestdagen.

En weet je wat? Misschien kunnen we het internet daar dan ook voor gebruiken: voor bezieling, bezinning en beminnen. Elkaar een hart onder de riem steken. Collectief opstaan tegen het extremisme, in welke vorm dan ook. Minder haat in de comment-secties, minder verdeling in de maatschappij. De dorpsgekkies weer eenlingen laten worden. Niet meegesleept worden in de haat van een ander. En er samen voor zorgen dat 2017 het jaar gaat worden van ‘gewoon weer normaal doen’. Wat meer compassie, wat meer liefde, wat meer tolerantie. En als dát lukt, dán ben ik weer blij met mijn clichématige antwoord op de beste uitvinding ooit.