Stop Importhonden Alsjeblieft!

methusela 21 nov 2016

Wie kent ze niet: foto’s van de mooiste buitenlandse honden met zielige verhalen, die in Nederland te koop worden aangeboden.
Inmiddels zijn er ontelbare stichtingen die deze markt hebben ontdekt. Men reist gretig af naar landen met zwerfhonden problematiek om een graantje mee te pikken.
Er zijn verhalen bekend van honden die zich verschuilen zodra deze do-gooders aan de horizon verschijnen.
De meeste honden leren voor zichzelf te vechten. Hun eten bij elkaar te scharrelen en met elkaar te vertrouwen op het pack instinct. Ze waren beschadigd maar zijn nu vrij. Samen onder de brandende zon. Het groepsgevoel versterkt de paringsdrang en nestjes schattige jonge puppy’s zijn het resultaat.
Zet daar een verhaal bij over bloeddorstige hondenhaters die deze onschuld willen vermoorden en je bent gegarandeerd verkocht.
Er worden forse prijzen gevraagd om zo kosten voor vluchten,onderdak,verblijf en eventuele operaties te bekostigen.
Vluchten binnen Europa liggen tussen de €25,- en €150.-
In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor een castratie rond de €150,-.
Inentingen rond de €60,-
Gemiddeld €270,- per hond.
Dit zijn wel Nederlandse prijzen met 21% BTW en hoge praktijkkosten.
In bv Roemenië of Spanje liggen deze kosten aanzienlijk lager.
Gemiddelde prijs voor één van deze geredde pups in Nederland: €320,-

Na een oorverdovende vlucht in een donker bagageruim (kalmeringsmiddelen worden door vliegtuigmaatschappijen niet toegestaan), arriveren de honden behoorlijk getraumatiseerd in Nederland. Voorlopig verblijf: eerst een gastgezin. Dan een vast tehuis.
Bij alle adopties wordt vermeld dat de hond niet doorverkocht mag worden. Bij herplaatsing moet dit via de betreffende stichting gebeuren. En er worden follow-up bezoeken geregeld om het welzijn van de hond te checken.
In de praktijk komt daar weinig van terecht.

Dat zie je als je een virtuele tocht maakt langs alle dierenasiels in Nederland.
Elke asielsite heeft verhalen over buitenlandse honden die toch niet in het gezin bleken te passen.
Hoe mooi ze ook zijn, dit zijn honden met een semi verwilderde afkomst.
Uit hun omgeving gerukt; in vliegtuigen gepropt; begroeten en verlaten ze gast,-en adoptiegezinnen om uiteindelijk het vertrouwen in zichzelf volledig te verliezen.
Als je geen schattig hondenkoppie hebt bespaar je jezelf als hond een hoop ellende. Lucky (8) verbleef maanden in een Nederlands asiel. Zij is vorige week op 16-jarige leeftijd ingeslapen.
Zij kwam uit Griekenland.