Sinterklaas: Feest van tolerantie

Arnout Nederpelt 9 nov 2016

Als er een ding duidelijk wordt uit de zwartepietendiscussie, dan is het wel dat beide kanten zich nogal focussen op negativiteit: discriminatie of het afpakken van een kinderfeest.
Moet het nu altijd zo negatief? Probeer het feest eens van de positieve kant te bekijken: als feest van tolerantie – zodat we er allemaal weer van kunnen genieten.
Bij welk ander feest zie je immers, dat volwassenen met allerlei verschillende huidskleuren, zich dezelfde huidskleur aanmeten om gebroederlijk de jeugd blij te maken? En waarbij kleine kinderen leren dat ze niet bang hoeven te zijn voor mensen met een andere huidskleur?
Als we het sinterklaasfeest aanpassen, stel ik voor het te doen op een manier die die boodschap en traditie versterkt:
1) Introduceer een beperkt aantal roetveegpieten (in opleiding), met onder hun roetvegen duidelijke verschillen in natuurlijke huidskleur. (Is het iemand al opgevallen dat bijna alle roetveegpieten in de media blank zijn onder het roet?)
2) Schaf de bruine pieten af, en maak zwarte piet weer echt zwart. Geen enkel volk ter wereld is roetzwart (hooguit zeer donker bruin), dus daarmee wordt verwarring voorkomen.
Laten we daarmee ook meteen de kans aangrijpen om de huidige kloof tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet te dichten. Onze kinderen zullen zich het feest herinneren zoals wij het aan hen uitleggen. Geven we ze slechte herinneringen door te hameren op discriminatie en rigide vasthouden aan tradities, of geven we ze goede herinneringen door het feest licht en vrolijk te houden en te kinderen aan te moedigen hun er anders uitziende medemens, zoals zwarte piet, te accepteren – er niet bang voor te zijn?

Aan jullie de keuze: in wat voor wereld wil je leven? In wat voor wereld wil je dat je kinderen opgroeien?

Er wordt op dit moment al veel geexperimenteerd met zwarte pieten die niet zwart zijn – mede gedreven door de media die een stem geeft aan degenen die er discriminatie in zien. Maar het is nog niet te laat om het tij te keren, om Sinterklaas in een positief daglicht te stellen. Alles wat nodig is is een positieve blik, een positieve uitleg. Als we samen erin slagen om van het Sinterklaasfeest een waar feest van tolerantie te maken, zou iedereen blij moeten zijn.

Laten we weer samen, met zijn allen, onze jeugd blij maken en tolerantie uitdragen. Dat is niet teveel gevraagd, toch?

Groeten,
Arnout Nederpelt