People love me.
“ People love me. And you know what, I have been very successful. Everybody loves me.”
Een klein kijkje in de, in korte tijd gegroeide, database aan quotes en oneliners van Donald Trump werkt verbazingwekkend goed op mijn lachspieren. Tot vanmorgen leken de uitspraken van Trump nietszeggend en vooral onnozel. Zo’n tomeloos zelfingenomen man kan toch onmogelijk de president van de U.S.A worden? Die Amerikanen zullen het toch niet laten gebeuren? Nee toch? Tot vanmorgen was ik hier stellig van overtuigd. Niet dat ik Hillary Clinton nou zo’n goed alternatief vond, maar met de juiste mensen op de juiste plaatsen zag ik dat nog wel een succesverhaal worden. Tot deze ochtend. Ineens werd duidelijk dat mensen echt van Donald Trump houden en hij is nog succesvol ook. Mensen houden zelfs zoveel van hem dat ze hem een vierjarig verblijf in het Witte Huis gunnen. Zouden ze zichzelf daarbij ook realiseren dat ze hem daarmee ook president van het machtigste land op de wereld hebben gemaakt?
Ik ben zeer benieuwd naar de werkelijke daden van Trump. Hij is nog niet aangetreden, maar de vragen stapelen zich in rap tempo op. Komt de Mexicaanse muur er? Hoe duur wordt een IPhone als hij in Amerika wordt geproduceerd? Hoe wordt de relatie tussen Poetin en Trump? Moet IS vrezen voor Trump of Trump voor IS? Echter vraag ik mij nog het meeste af of Heleen Mees gelijk krijgt. In Pauw President’s night zegt zij dat Trump terug wil naar Amerika uit de jaren ’50. Naar een periode voor de globalisering, emancipatie en immigratie. Maakt Trump Amerika protectionistisch en isolationistisch? Breekt hij daarmee met moderniteit? Iets wat vanaf de jaren ’60 is ingezet door John F. Kennedy. Hoe het gaat lopen blijft voor iedereen gissen. Wellicht ben ik te pessimistisch. Misschien houdt Trump ons allemaal voor de gek en blijkt hij over de juiste kwaliteiten te beschikken om een goede president te zijn en weet hij een ieder die Trump verafschuwd te verassen. Wie weet maakt hij Amerika great again.
Hoe zelfingenomen Trump dan ook mag zijn. Ik hoop dat hij de geschiedenis in acht neemt en leert van één van zijn Democratische voorgangers. “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”, of is dit nou juist wat de Republikein Donald Trump bedoelt?