Beste schreeuwers en klagers,

Sylvia Peters 28 nov 2016

Wordt het niet eens tijd dat jullie stoppen met die onzin? Al dat gezeur over discriminatie, racisme, buitenlanders en dergelijke onderwerpen. Beseffen jullie niet dat je op deze manier juist een verdeeldheid creëert, in een land waar we gelukkig nog steeds maar één ingang hebben in de winkel voor zwarte én witte mensen. Een land waar iedere Nederlander mag stemmen, ongeacht de huidskleur die je hebt. Dat je hier in de bus gewoon naast iemand kan gaan zitten, ook al heeft die persoon een ander kleurtje. Dat als je donker bent, je nageslacht niet naar het speciale Bantoe-onderwijs hoeft. En dat als je een lichte huidskleur hebt, je kinderen gewoon met hun vriendjes kunnen spelen. Zelfs als die toevallig een andere huidskleur hebben. Want dat maakt ze namelijk niets uit.

Want dat is Nederland. Een land waar vele blanke Nederlanders genieten van een broodje shoarma of roti en waar donkere mensen gewoon een broodje rookworst lekker vinden. Waar je vrienden al jarenlang een andere huidskleur kunnen hebben, die je wel zag, maar eigenlijk ook weer niet. Een land waar de leraar voor de klas gewoon zwart kan zijn en waar de zoon van een Marokkaanse imam gewoon de Rotterdamse burgemeester is. Een land waar iedere Nederlander ook een Nederlander kan zijn. Maar vooral een mens van vlees en bloed.

Waar gaat het dan mis? Misschien ligt het aan het gedrag van sommige mensen? Dat er mensen zijn met een witte, zwarte of andere kleur huid die de wetten, regels, normen en waarden van Nederland aan hun laars lappen? Dat juist die mensen, hun soortgenoten een slechte naam geven? Dat anderen de fout maken om dan maar minder van die bevolkingsgroep te willen? Vergeet men dan, dat de meeste mensen een persoon wel op zijn gedrag beoordelen en niet op andere dingen? Of worden deze mensen overstemd door de schreeuwers en de klagers?

Stop ermee. Vergiftig onze kinderen niet met haat voor elkaar. Wat maakt het uit of we kleuren benoemen? De hele wereld bestaat toch uit kleuren? Juist die verschillende kleuren maken de wereld zo mooi. Werk aan de toekomst en blijf niet hangen in het verleden. Wees trots op wie je bent en laat de ander in zijn waarde. Kijk naar het karakter, oordeel op het gedrag. En als jij je toch wilt misdragen, zeur dan ook niet als je veroordeeld wordt.