Open brief aan de minister van onderwijs

JasperHack 31 okt 2016

Geachte Jet Bussemaker,

De reden van mijn schrijven is dat ik een oplossing voor een probleem heb. Sinds 2015 is de basisbeurs in Nederland afgeschaft. Iedereen die na 2015 is begonnen met studeren heeft geen recht meer op een financiële bijdrage van de overheid. De reden die u destijds gaf: ‘het basisbeurs-systeem is oneerlijk, lage inkomens in Nederland moeten op draaien voor de studiefinanciering van studenten die later aanzienlijk meer gaan verdienen.’. Volgens u kon geld beter direct geïnvesteerd worden in de verbetering van het onderwijs. Dit plan uitte zich concreet in onder andere een geldprijs voor de beste leraar van 2016. Geen slecht idee, maar jammer om te horen dat hierdoor het afgelopen jaar aanzienlijk minder mensen zijn gaan studeren vanwege de misgelopen bijdrage.

Maar dit is niet het probleem dat ik wil bespreken. Ik wil u erop wijzen dat u één persoon in Nederland bent vergeten een dure lening aan te bieden. Als Amalia prinses van Oranje-Nassau over vijf jaar achttien wordt heeft ze volgens de overheid recht op anderhalf miljoen euro per jaar. Mijn studieboeken zijn ook duur; maar omgerekend €4000 per dag is misschien een beetje overdreven. Zeker als je beseft dat Koning Willem Alexander zelf een jaarlijkse uitkering van circa zes miljoen euro krijgt. Ook enigszins boven de Balkenende norm. Maar, het koningshuis levert op jaar ook zo’n vijf tot zeven miljard op. Misschien een leuke discussie voor een andere keer. Begrijp me niet verkeerd. Ik gun Amalia van harte dat ze net als iedereen de mogelijkheid krijgt om te studeren. Ook zij zou zich geen zorgen hoeven te maken over de financiering van haar studie. Maar, het lijkt me niet rechtvaardig dat Amalia een uitkering krijgt, ten opzichte van de rest van de Nederlandse studenten die achterblijven.

Aangezien ik niet denk dat u in de positie zit om de huidige regeling kan veranderen; stel ik voor dat de u de Nederlandse studenten gelijk stelt aan Amalia. Een korte berekening, tot 2015 had een gemiddelde student in vier jaar recht op €12.960. Amalia krijgt over vier jaar zes miljoen euro uitgereikt. Hiermee staat de uitkering van Amalia gelijk aan 462 basisbeurzen. Ik stel voor dat u in ieder geval 462 basisbeurzen uitdeelt aan de studenten die dit het meest verdienen. U bent bekend met het uitdelen van prijzen. Ik weet zeker u een leuke en eerlijke manier zult vinden om de financiële tegemoetkoming te verdelen. Alvast zeer hartelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,
Jasper, Student