Noem het alsjeblieft geen dierendag

Het is weer 4 oktober hoor: in heel Nederland trekken huisdierbaasjes massaal naar de dierenwinkel om hun hond dan wel kat dan wel hangbuikzwijn eens goed te verwennen met een leuk nieuw speeltje of een smakelijke hap. Leuk gebaar, niks mis mee toch? Het is immers dierendag dus je mag extra lief zijn voor je huisdier. Met een voldaan gevoel van vrijgevigheid plant je je vervolgens neer in je leren fauteuil en begraaf je je tanden in een sappig broodje hamburger.
Hoe moeilijk is het nou echt om hier de tegenstrijdigheid in te zien? De naam “dierendag” moet toch iets suggereren dat alle dieren een lekker dagje hebben? Waarom vallen de koeien, kippen en varkens dan plotseling niet onder de definitie van een dier? Zij gaan immers ook op 4 oktober gewoon naar de slacht, dierendag of niet. Wat zou het zijn als op Moederdag alle Afrikaanse en Aziatische moeders geen cadeaus, ontbijt op bed, of een andere vorm van naastenliefde zouden krijgen en alle andere moeders wel? Ongeacht of je het hier mee eens bent of niet, slaat het nergens op om het nog Moederdag te noemen als meer dan de helft van de moeders op de wereld niet eens mee mag doen. Het is minstens zo tegenstrijdig als dat er op dierendag 1 miljoen dieren naar de slacht gaan, zoals dat dag in dag uit gebeurt in Nederland.
Je kunt deze column tot zo ver interpreteren als een oproep tot vegetarisme of veganisme, en hoewel het vast geen verrassing is dat ik daar zeker achter sta, is dat echter niet mijn primaire boodschap. Waar ik me aan erger zijn de mensen die zichzelf “een echte dierenvriend” noemen, terwijl het bloed van de kippenbout die ze net verorberd hebben nog van hun kin afdruipt. Het is echt buitengewoon simpel: vrienden eet je niet op. Noem jezelf dan geen dierenvriend, maar een hondenvriend, kattenvriend, waar je dan ook zo gek op bent. Op dezelfde manier ben ik ook niet tegen het concept van dierendag, maar noem het dan niet zo. Als 4 oktober echt een dierendag zou zijn, dan zou op die dag geen enkel dier worden afgemaakt voor het smakelijk genot van de mens. Noem het daarom alsjeblieft geen dierendag, maar huisdierendag. Want dat zijn de enige dieren die het geluk hebben van deze dag te mogen genieten.