Ed van der Elsken Beethovenstraat Amsterdam 1967

Jaap Bastiaan 3 okt 2016

Het is wat huiswerk, maar dan heb je ook wat: een foto, een momentopname, of nee: een kleurrijk tijdsbeeld van grote cultuur-historische waarde, misschien wel van eeuwigheidswaarde. Dat is dus nogal wat. Google eens: Ed van der Elsken Beethovenstraat Amsterdam 1967. Je ziet dan een prachtige foto van drie vrolijk en gul lachende jonge vrouwen die de Beethovenstraat oversteken. Bij de foto schreef de fotograaf de volgende tekst: ‘Tofachtige, prachtige winkelmeisjes of kantoormeisjes of zo, in hun lunchpauze. In de Beethovenstraat of all places, in Amsterdam.’ Helaas staat er niet bij wat Van der Elsken naar de vrouwen roept en dus ook niet waarom ze zo in de lach schieten. De middelste van de drie slaat bijna dubbel!

De kleding is van top tot teen jaren zestig: ik noteer: twee mini-jurken en een minirok. En getoupeerd haar, vooral van de vrouw met het lila truitje! Er zijn nog drie foto’s gevonden van de ‘Beethovenstraat-meisjes’. En deze opnames tonen drie volop babbelende vrouwen, drie modellen ook, die model staan voor alles wat de vrouwen van the sixties zo aantrekkelijk maakte: onafhankelijkheid, vrijheid, sensualiteit en levenslust! Flowerpowervrouwen!

Ik vraag me dikwijls af of een dergelijke opname vandaag nog gemaakt zou kunnen worden. De vrouwen zouden al snel voor hoer uitgemaakt worden, want veel allochtone jongeren hebben niet veel op met vrouwen die hun eigen keuzes maken, en dan gaat het natuurlijk niet alleen om de keuze van de kleding. Dat maakt deze foto extra pikant. Verder zie ik nog steeds veel jonge vrouwen gedrieën naast elkaar lopen, maar dan hebben ze meer interesse voor hun telefoon dan voor elkaar. En tegenwoordig moet een fotograaf oppassen dat zijn camera niet op een onbewaakt moment uit zijn handen wordt gegrist.

Geschiedenis is: een discussie zonder einde, is mij altijd geleerd. Maar over de betekenis en waarde van deze prachtige foto, dit spontane tijdsbeeld van de levendige zestiger jaren in Amsterdam, hoeft geen discussie te bestaan. Bewaren, koesteren en uitbrengen als poster! Ik zal hem zeker ophangen!