ADEMBENEMEND INZICHT

Ronald van der Drift 4 okt 2016

Plotseling werd de harmonie aan tafel wreed verstoord. Een groot stuk vlees was in mijn luchtpijp terechtgekomen en zorgde direct voor ernstige paniek. Het was onmogelijk te ademen en nog een woord uit te brengen. Aanvankelijk rende ik verdwaasd als een kip zonder kop door de woonkamer, maar door de toenemende benauwdheid kon ik mezelf niet langer staande houden. Een ongekende doodsangst nam de leiding en produceerde daarbij dierlijke geluiden en bewegingen.

Psychiater Sigmund Freud stelde dat er in ons twee basisdriften werkzaam zijn. Volgens onze levensdrift willen we eten, drinken, liefhebben, vitaal zijn en prestaties leveren. Deze kracht wordt libido of eros genoemd. Thanatos, de doodsdrift staat tegenover de levensdrift en is hieraan tegengesteld. Het lustprincipe ligt aan deze krachten ten grondslag. Wij mensen streven immers doorlopend naar lust en wensen onlust te vermijden.

Gelukkig hoefde ik mijn vrouw niets uit te leggen over de wijsheden van Freud. Ze schreeuwde volkomen in paniek of ze 112 moest bellen of de buurman om hulp zou vragen. Juist op het moment dat Thanatos naar de definitieve macht wilde grijpen, kwam mijn levensdrift explosief naar buiten.

Aan tafel gaf onze dochter van tien jaar het verlossende woord; "Papa, je weet dat ik op yoga zit en ik heb iets geleerd wat je voor de volgende keer moet onthouden. Je kan ook gewoon door je buik ademen"

Thanatos was verdwenen en toch stikte ik van het lachen.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
ADEMBENEMEND INZICHT
Sluiten