Peppi en Kokki

Jan van Oranje 26 sep 2016

309.625.212 inwoners en dan presteren de Verenigde Staten van Amerika het, om in november 2016 een randdebiel als president te krijgen. Op zich best knap, ware het niet dat we het hier hebben over één van de machtigste landen van de wereld, die daarmee dus de machtigste persoon van de wereld in de met fluweel afgezette stoel in het ovale kantoor pleurt.

Donald Trump en Hillary Clinton, het maakt eigenlijk niet uit wie van de twee het uiteindelijk wordt. Mocht het Trump worden, dan ligt de wereldmacht voor minimaal vier jaar in handen van een leugenachtige psychopaat, en als het Clinton wordt dan wordt de wereld bestuurt door een vrouw met een minderwaardigheidscomplex die koste wat het kost zal willen bewijzen dat ze beter is dan haar man en, nog belangrijker, veel beter is dan de huidige president, die haar de oortjes flink heeft gewassen een jaartje of acht terug. Waren er nou echt geen betere kandidaten te vinden dan deze twee stoethaspels? Waarschijnlijk wel, ware het niet dat iemand die vol bij zijn verstand is en zijn politieke carrière niet meteen wil torpederen, nooit in de huidige slangenkuil zal stappen. Dus als Trump en Clinton een klein beetje realiteitszin hebben, wat ik ernstig betwijfel, dan weten zij nu al dat zij de geschiedenisboekjes in zullen gaan als de meest rampzalige president aller tijden. Uitzichtloze oorlogen, een continue terreurdreiging, een voorlopig niet op te lossen financiële puinhoop en een morrende, nog net niet muitende, bevolking die nu eindelijk eens een keer daden in plaats van woorden wenst te zien. Wordt het Trump, dan zal hij het land gaan besturen als ware het een van zijn bedrijven. Veel, soms ronduit onverantwoorde, risico’s nemend, met als uiteindelijk resultaat een reële kans op een bankroet, wereldwijd. Wordt het Clinton, dan krijgen we te maken met een hysterische troela, die haar man wellicht zelfs wil overtreffen in het aantal te nemen stagiairs zonder met een van hen een seksuele relatie aan te gaan, die bij het minste geringste op alle knoppen tegelijk zal drukken en bij wie het woord ‘diplomatie’ al eeuwen geleden uit het woordenboek is geschrapt.

Trump of Clinton, Laurel of Hardy, Bassie of Adriaan, Peppi of Kokki, wit of zwart, het is geen lastige keuze, het is eenvoudigweg geen keuze. Maar misschien, heel misschien, valt het allemaal wel mee, en kunnen we er met zijn allen over een jaartje of vier verschrikkelijk hard om lachen.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Peppi en Kokki
Sluiten