Mooie student of barbaarse sekte?

Als Groningse student kun je het niet ontwijken: de commotie rond studentenverenigingen, ontgroeningen en bangalijsten. Verenigingen worden vergeleken met sektes en leden worden neergezet als probleemjeugd. Maar is dit echt hoe het er aan toe gaat bij Vindicat, Albertus of andere verenigingen?

Studentenverenigingen staan de afgelopen weken in het oog van de storm. Media, politici, burgers en scholen: iedereen is het er over eens dat verenigingen als Vindicat te ver gaan met hun ontgroeningsrituelen, bangalijsten en tradities. Menig burger is van mening dat ontgroeningen te ver gaan en zorgen voor ongelijkheid tussen leden en nuldejaars (of feuten, afgeleid van het woord foetus: ongeboren persoon). Wat is er nou leuk aan twee weken lang de grond in getrapt te worden en wat is het praktisch nut hiervan? Geloof het of niet, het is niet zomaar een ritueeltje.

Sinds deze zomer woon ik in Groningen. Vastberaden om een leuke studententijd neer te zetten heb ik mijzelf ook ingeschreven bij een studentenvereniging, en ja, een studentenvereniging met een ontgroening. Hier heb ik zelf voor gekozen, wat misschien wel de belangrijkste gedachte is achter alle commotie over ontgroeningen: ik heb er voor gekozen om mijzelf tien dagen als ‘nul’ neer te zetten voor prominente ouderejaars met een grote bek.

Het principe van een ontgroening is eigenlijk een erg mooi concept. Iedereen begint als ‘niets’, dus iedereen begint als een gelijke van elkaar. Samen zorg je er voor dat de tien dagen ontgroening verdraagbaar zijn, alleen red je het simpelweg niet. Door de ontgroening ben je dus vanaf het begin af aan gelijkwaardig aan elkaar en heb je elkaar meer dan ooit nodig. Grappig, want volgens de RuG zorgen ontgroeningen juist voor grote ongelijkheden. Om het bord voor de koppen van de RuG even kapot te slaan: verenigingen, zoals het woord al zegt, hebben het doel mensen te verenigen. Of zijn de meer dan zesduizend leden van verenigingen in Groningen stiekem geïnteresseerd in barbaarse sekten?

Verenigingen zijn nou eenmaal besloten. Niet omdat we iets te verbergen hebben, maar puur omdat de sociëteit voor leden is. Als iedereen zomaar elke dag binnenloopt valt het gevoel van verbondenheid aardig weg. Desalniettemin is elke sociëteit elk jaar een aantal keer geopend voor iedereen, dus kom op de open feesten gerust langs voor een biertje! ‘lul’ met ons, lach met ons en zie in dat het om gezelligheid, verbondenheid en een geweldige studententijd gaat!