Doen

Suzannaesther 19 sep 2016

Ik vroeg aan mijn vriend om een inspiratiewoord voor een stukje en hij riep: ’doen!’
Wat is dat nou voor woord, antwoordde ik, waarna hij mij meedeelde dat ik het er maar mee moest doen.

Doen impliceert voor mijn gevoel een activiteit. ‘Laten we iets leuks gaan doen’, wordt er overal regelmatig geroepen als de verveling toeslaat. Nou hoeft het niet altijd verveling te zijn die de drang tot ‘doen’ oproept, ook een fysieke drang om je van de ene bezigheid naar de andere te begeven is ‘doen’ en dat terwijl je al iets deed! ‘Laten we iets gaan doen’ impliceert dat je vóór het ‘doen’ niks deed en dat komt maar zeer zelden voor. We doen altijd iets.
Is hangen op de bank ‘iets’ doen? Ja.
Het is vrij inactief maar toch doe je iets. Hangen.

Dat ‘doen’ vanuit iets inactiefs iets actiefs ‘doen’ bedoeld wordt is dus niet per definitie waar. Per definitie niet waar is hier niet van toepassing want dat impliceert weer iets anders.
‘Kom, laten we iets gaan doen vandaag’.
‘Ja, leuk!’ en vervolgens passeren de ideeën de revue.

Laten we als voorbeeld ‘een wandeling in een bos’ nemen.
Op het moment dat het idee ontstaat ben je al iets aan het doen. Je denkt namelijk na over de opties die je kunt gaan doen. Het rijden naar het bos is een bezigheid die het doel van het ‘doen’ dient. Vervolgens loop je in het bos en doe je iets. Al die tijd deed je al van alles maar al lopend in dat bos doe je dat wat je wilde ‘doen’.
‘Iets gaan doen’ is dus in wezen niks anders dan de ene activiteit omzetten naar de andere.
Beter is om ‘iets gaan doen’ voortaan te vervangen door ‘laten we overgaan naar een andere activiteit of bezigheid’.

‘Ik kan er niks aan doen’ is een uitdrukking die totaal geen activiteit noch inzet belooft. ‘Er niks aan kunnen doen’, geeft het onvermogen aan om wat dan ook te kunnen ondernemen tegen hetgeen waar de vragende- of verontschuldigende persoon wel of geen last van heeft.
Ook hier zou ik willen adviseren om voortaan ‘er is vast een oplossing maar ik kan er zelf niet opkomen’ te gebruiken.

‘Niet denken maar doen’ is ook zo’n vaag begrip. Mensen die niet nadenken zijn in mijn beleving levensgevaarlijk. Dus deze uitdrukking wil ik graag schrappen.

Toen ik mijn vriend net meldde dat ik wel klaar was met het woord ‘doen’ en of hij mijn stukje wilde horen gaf hij mij als antwoord dat hij wel iets anders te doen had. Lekker dan.