Gevoelstemperatuur
Op het strand lig ik wat op mijn telefoon te lezen. Volgens mijn weer app is het 25 °C met een gevoelstemperatuur van 23 °C. Mijn weer app weet precies hoe ik mijn voel. En ik voel mij goed, want ik lig op het strand. Dan schuif ik naar de nieuws app. Die staat vol met nieuws over de burkini.
Toen ik de burkini enkele jaren gelden voor het eerst zag had ik daar een goed gevoel bij. “De moslima’s komen naar het strand” dacht ik. “Gezellig! Die burkini’s worden vanzelf burmini’s en daarna bur-bijna-nixies. Zo is dat met de Hollandse boeren ook gegaan. Mijn voorouders liepen ook niet meteen in een string over het strand. Het komt allemaal wel goed, want het strand lost dat wel op”.
Maar nu heeft iemand de link gelegd tussen de burkini en de vreselijk aanslagen. Mijn positieve gevoel verdwijnt: “De burkini’s moeten maar wegblijven. Het strand is geen plaats voor religieuze uitingen. Alle mensen zijn gelijk in hun blootje”. Even verder wordt geschreven over de ludieke reacties van de Jonge Socialisten. Zij proberen de rechtse domme reacties op de burkini te overtreffen en slagen daar bijna in. Er lopen linkse mannen en vrouwen in burkini op het strand te demonstreren. Daar krijgen zij een goed gevoel bij. Ik niet. Zij geven mij het gevoel dat ik moet kiezen tussen rechtse of linkse idioten.
Ik kijk naar mijn eigen zwembroek met laaghangend kruis. Als de andere badgasten maar niet denken dat ik een christelijk statement probeer te maken! Het zandkasteel dat ik heb gebouwd lijkt op een kerk of een moskee. Hoe langer ik op mijn telefoon kijk des te hoger loopt mijn gevoelstemperatuur op en neemt mijn fijne strand gevoel af.
Daar ligt dus de oplossing. Als we de telefoons eens verbieden op het strand? En de politiek en de kranten? Dan kunnen we gewoon zélf weer voelen.