Pokémon No

aderoo 22 jul 2016

Ik heb ze nog niet in kuddes zien rondlopen en dat is zeer merkwaardig te noemen. Als ik het nieuws en de social media geloof, zijn ze namelijk o-veral. In de ene hand een smartphone, de andere hand in uiterste stemming van paraatheid om op een knop te drukken. Al turend op het beeldscherm het clubhuis van Hells Angels binnenwandelen, op jacht naar dat ene geluk: ‘Yes! Charmander!’

Gotta Catch ‘em All, de leus van Pokémon Go, is er bij de spelers van het augmented reality spel goed ingedreund. Want ze willen ze hebben hoor, de Pikachu’s, Rattata’s en Squirtles, waar ze ook zijn. Langs de snelweg, in de kerk, bij de broodafdeling van de Albert Heijn. Het doel? Alle Pokémon, want zo heten deze rakkers, vangen en uiteindelijk ‘s werelds beste Pokémon trainer worden. Kun je dat even mooi toevoegen aan je LinkedIn-profiel.

Ik doe er niet aan mee, maar deze amateur geeft toe, het is een spel waarbij de mens in beweging komt (al is een potje voetbal iets intensiever). Vanaf de bank kom je niet zo ver in deze wedstrijd. Ook aan het sociaal aspect gedacht, mensen praten weer met elkaar op straat. Gespreksonderwerp blijft dan wel Pokémon, maar vooruit, hij telt. Het is een van de eerste augmented reality spellen dat wereldwijd aan populariteit wint en dat zal niet zomaar zijn.

Toch blijf ik benieuwd naar de fascinatie voor dit spel wanneer ik via internetfilmpjes jong en oud als dorstige woestijnlopers door het Noorderplantsoen zie bewegen, af en toe een sprintje wagend. Waren die Pokémon niet jaren geleden uitgestorven? In die tijd spaarde ik Pokémon-kaarten. Wat dat betreft heb ik nu misschien geen recht van spreken. Ik gaf er al mijn zakgeld aan uit terwijl Pokémon Go in principe (let wel: ‘ in principe’) gratis gespeeld kan worden. Maar laat mij toch een kanttekening plaatsen. Op straat keek ik gewoon om mij heen. Buiten spelen betekende zoiets als skeeleren, honkbal of tikkertje. Het gevaarlijkste wat kon gebeuren was dat je ‘af’ was. Anno 2016 worden mensen ontslagen omdat ze het spel spelen, of ze worden overvallen, of door de politie van het spoor geplukt omdat dat ‘toch wel een beetje gevaarlijk is’. Drones worden ingezet voor een nog grotere Pokémon-vangst. Gaat dit niet allemaal een beetje ver?

Ach, ieder zijn ding, dat begrijp ik. En misschien kan onze werkelijkheid ook wel heel goed een vleugje fantasie gebruiken. Ik hoop dan alleen dat alle Pokémon en hun eigenaren zich elders verzamelen. En dat pasgeboren baby’s de naam ‘Pika Chu’ bespaard blijft.