Beautiful People

Vrijdag morgen 15 juli 2016, ik zit in de trein op weg naar mijn werk. Muziek klinkt in mijn oren, mijn muziek waar ik van hou en soms ook licht melancholisch. Zo op de vroege ochtend is dat altijd heerlijk. Vooral als de zon net opkomt.
Ik zit wat te werken en heb net een berichtje verstuur naar vrienden van me. Hun zoontje viert vandaag zijn 1e verjaardag.
Mijn telefoon trilt, er komt een update binnen van de NOS. Eigenlijk wil ik het niet weten, maar toch kijk ik. ‘Zeker 80 doden aanslag Nice, volg ons liveblog, langere journaals NPO1’
Omdat een vrachtwagen bestuurd door een of andere idioot het nodig vond om in te rijden op het publiek wat net massaal naar het afsluitende vuurwerk van de viering van ‘Quatorze Julliet’ heeft staan kijken. Een idioot ja, een ander woord kan ik zo bedenken, maar dan wordt het al snel een scheldpartij en daar heb ik totaal geen zin in. Tranen springen in mijn ogen als ik de berichten lees. Wat is er toch aan de hand? Waarom moeten we elkaar op de een of andere manier pijn blijven doen? Iedere dag ellende, dood en verderf, minachting en een volledig en totaal gebrek aan respect voor onze medemensen.

Ik krijg nog een berichtje binnen:’ Wat ontzettend lief! Dank je wel X

De reactie op mijn felicitaties voor een lief onschuldig klein ventje. Een lief mannetje wat net als mijn dochters van 4 en 7 de hele wereld nog voor zich heeft. Waarvan wij hopen dat ze later allemaal gezond blijven, groot worden. En die wij nu op willen laten groeien in een onbezorgde wereld waar mensen elkaar liefhebben en zorgen voor elkaar.
Dat is namelijk wat wij onze kinderen leren. Dat ze lief moeten zijn voor elkaar, het goed moeten maken als ze ruzie hebben, en respect moeten hebben voor elkaar.
Sterker nog: op de school van mijn dochters krijgen ze een sticker als ze dit actief laten zien!
Nu snap ik wel dat het niet mogelijk is om alle dit soort problemen op te lossen met een sticker.
Maar ik kan vanavond samen met mijn vrouw weer uit gaan leggen aan een kind van 7 (!) hoe belachelijk de wereld eigenlijk in elkaar zit. Want zij gaat daar vragen over stellen: ‘Waarom doen mensen zo lelijk tegen elkaar? Wij leren toch ook op school om respect te hebben voor een ander en een ander lief te hebben?’

Ik wil dit niet uit hoeven leggen aan een kind van 7. Daar zijn deze kinderen veel te jong voor.

Het nummer wat nu in mijn oren klinkt: ‘Beautiful People’.