Tegeltjeswijsheid en nooit meer spijt

Dit is het tijdperk van de tegeltjeswijsheden. Het is ook het tijdperk van ‘het leven begint buiten je comfort zone’, een prachtig voorbeeld van zo’n tegeltjeswijsheid. Of ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Wat al die gevleugelde uitspraken suggereren: doe eens iets anders.

Zo ben ik vorig jaar zomer op vakantie gegaan. Alleen. Een ruime week naar Mallorca, in een hostel. Dat was het enige dat vaststond. Verder kon ik die week helemaal vrij invullen. Ik hoefde geen rekening met iemand te houden en was vrij om te gaan en te staan waar ik wilde. Iedereen verklaarde me voor gek, zei dat dat toch niet gezellig kon zijn, alleen reizen, en waarom ging ik niet gezellig met vrienden? En dat is het leuke van alleen reizen: ik vertrok alleen, zonder vrienden, maar kwam terug met nieuwe vrienden.

Als ik niet tegen dat wat gebruikelijk is in was gegaan, als ik niet het lef had gehad om alleen op vakantie te gaan, had ik die mensen nooit ontmoet. Dan was ik waarschijnlijk überhaupt nooit alleen op vakantie gegaan.

Ik wil niet zeggen dat jij de komende vakanties alleen op avontuur moet gaan. Helemaal niet. Vakanties met vrienden of familie kunnen ontzettend gezellig zijn, dus zeker doen. Maar soms is het boven-verwachting verrassend en bevrijdend om iets te doen waarvan iedereen denkt dat het ‘niks voor jou’ is of ‘vast niet haalbaar’. Laat zien dat ze ongelijk hebben!

Toen ik nog in het verzorgingstehuis bij mij in de buurt werkte, maakte ik regelmatig een praatje met de oude bewoners van dat huis. Er was een vrouw die me altijd hetzelfde vertelde. Het was een advies. Altijd hetzelfde advies. “Zorg dat je doet wat jíj leuk vindt. Zorg dat je later nergens spijt van kunt hebben.”

Het advies van oudere mensen neem ik graag ter harte. Zij moeten het immers zelf hebben ervaren. En dus gá ik alleen op vakantie. En doe ik dingen waarvan niemand denkt dat ik het aankan of durf. Want ik geloof dat ik het wel kan.

“The only thing more dangerous than allowing others to put limitations on what you can achieve, is allowing yourself to believe them.” – Anoniem