Referendummetje

Boris de Groot 22 jun 2016

De Brexit komt eraan. Jippie! Jippie? Ja Jippie! Hoezo dat dan? Nou heel simpel, na de Brexit kunnen wij niet achterblijven en moeten we wel met een Nexit komen, toch?
Ik schets u de voordelen. Timmermans, hup naar het circus. Dijsselbloem, stro erin en Madame Tussaud. Pechtold enkele reis als het maar ver weg is. Rutte in een mooie doos en afleveren bij de Belgen.
Wie nog meer? Wilders! Oh nee, die was faliekant tegen Europa. Wilders! Dop eraf, ventiel wagenwijd open en leeg laten lopen die handel. Blijft over? Dat zien we dan wel weer.

Misschien dat we Willie en Max alleenheerschappij over ons landje kunnen geven? Nog niet eens zo’n slecht idee. Dat belooft een feest te worden. Te beginnen in Rio. “ Rio, de Janeiro, Rio ho ho …….i feel fine tadatadatatadaaaa” zingen we Maywoodig.
Met al het goud dat we in Rio winnen brengen we onze economie op orde en stellen we onze eigen onafhankelijkheid veilig.
Eh? Willie en Max, wat hebben die ermee te maken hoor ik u denken. Helemaal niets. Beetje mee hossen op de tribunes. Willie die er in zijn enthousiasme bijna vanaf knikkert. Max hem verterend opvangend, aai over de bol en frivool hinnikend “beetje dom, dat was een beetje dom”.

We hebben ons los gemaakt van Europa en wat dan? Weet ik veel, maar daar gaat het ook niet om. Geen verstand van. Belangrijk is dat we het weer zelf mogen bepalen. Joehoe! Zelf bepalen. Eh? Maar wat dan? Weet ik veel. Gewoon alles. Geld, cultuur, tradities, grensbewaking. Grensbewaking? Waarom dat dan? Ja, weet ik veel. Gewoon, omdat het kan. Begrijpt u? Nee? Precies! Dat is nou precies waar het om gaat. Het gaat helemaal nergens over. Bij Europa, los van Europa. Das macht alles kein flaus aus.

Als een Nexit niks uitmaakt dan maakt een Brexit toch zeker ook niet zoveel uit? Zeker wel! Wat dan? Nou, Engeland is los van Europa. Puntje misschien, maar dat is Engeland door de eeuwen heen toch al lang? Mooi niet nee! De kanaaltunnel. Oh, de kanaaltunnel. Gaan we die ook slopen dan? Goed punt. Wat doen we met de kanaaltunnel? Dilemma want het is natuurlijk wel een kunststukje van waar Europa goed in is. Wat dan? Nou, verbinden. Goed punt ja. Toch nog maar eens de vraag stellen. Wat doen we met de kanaaltunnel? Niet moeilijk doen. We geven het laatste woord aan het volk. We houden een referendum. Kanaaltunnel Exit of Brad Pitt? Of zoiets.