Nog iets beperkter dan beperkt.

Nederland is toegankelijk, je hoort het steeds vaker, en het lijkt ook wel zo. Maar schijn bedriegt, met het openbaar vervoer is zoals u verwacht openbaar en toegankelijk. Maar wat nu als je een lichamelijke handicap hebt en daarbij overal de rolstoel mee neemt, is het dan zo gemakkelijk? Waarschijnlijk zit u nu rustig Ja te knikken en denkt u: "Dat is allemaal goed geregeld; dit is Nederland", of u zit stilzwijgend "Nee" te schudden en denkt: "Ik heb zelf een lichamelijke handicap, ik weet waar je naar toe wilt".

Het antwoord is helaas beide, het is in theorie en in 9 van de 10 keer in de praktijk wel mogelijk, maar gemakkelijk is het niet. Het kost veel moeite en energie. En als iets veel moeite kost, is het dan nog wel toegankelijk? Of is iets al toegankelijk wanneer het mogelijk is?

Een ritje met de trein om een vriendin op te zoeken die graag wat gezelschap wil, van Leiden naar Tilburg dat ritje duurt tussen de 1,5 en 2uur. dat is het probleem niet, ze weet dat de afstand er is en dat het dan ook even duurt tot ik er ben.

Maar omdat er verwacht word dat je assistentie aanvraagt moet je 60 minuten voor aanvang bellen, nu wist ik een uur geleden nog niet dat ze graag bezoek wou. Dus heb ik 2 keuzes; Ofwel ik bel nu en kan over een uur de trein in, waarbij een verrijdbare brug word neergezet zodat je zo de trein in kunt ofwel ik vraag niks aan en ga in de deuropening van de trein zitten, til de sportrolstoel over mijn hoofd en kan snel daar zijn.

Ik kies natuurlijk voor de 2e optie, het kost wel veel meer energie, maar ik hoef haar niet nog eens extra teleur te stellen, dat voelt dan al fijn. Helaas heeft de NS liever dat ik de 1e optie kies, het is onveilig zo vinden ze.

Goed, ik neem de eerste optie, en ik vraag assistentie aan, ik ben dan wel een uur later bij haar, maar de NS vind het prettig, en daardoor voel ik mij dan ook een beter mens, maar helaas een langere overstap voor bijvoorbeeld een kop koffie is er niet bij, je bent aangemeld en vanaf dat moment overgeleverd aan de door NS geplande overstap.

Eenmaal aangekomen in Tilburg wil je toch iets leuks doen; samen. Wat dacht je van een film kijken in de bioscoop? U zult denken, waarom opeens dit in het artikel, is dat dan ook zo lastig? Ja! Een kaartje reserveren via de website van een bekende bioscoopketen is mogelijk, maar daarna moet je wel telefonisch contact maken om je kaartje en die van het gezelschap om te zetten naar een mindervalide plaats, ook hier beperkt, Helaas.