Bloom

Foppen 16 jun 2016

In alle eerlijkheid; ik ben nog nooit naar de ‘States’ geweest. Heb er nooit echte interesse voor gehad. In tegenstelling tot mijn complete omgeving, inclusief oom Rudolf die nu aan zijn derde bypass gaat en maar roept dat McDonald’s zo lekker is. In tegenstelling tot hen interesseert het hele Noord-Amerikaanse continent me geen hol.

Dit kwam al vroeg doordat ik hoorde dat je, op je vlucht naar de Big Apple of een andere troetelnaam, een formulier moest invullen waarop werd gevraagd of je wel of niet homoseksueel was. Nu ben ik zelf niet homoseksueel, maar ik vond dat niet iets wat ik per se aan een grote klok hoefde te hangen, laat staan aan een grote appel.

Ik vond het daarbij allemaal gekken met wapens, die nogal conservatief waren. Dus de vraag of ik homoseksueel was in combinatie met die conservatieve kogelslingeraars leek mij iets van een kruitvat. Want openlijk geweld tegen homoseksuelen is meer een traditie in Amerika dan een uitzondering. Zie het als het nichtje van Thanksgiving toen alle Indianen systematisch werden omgelegd. Daardoor is het laatste geval van geweld, erg genoeg, niet meer dan een extra stoel aan de dis.

Laat ik voorop stellen dat ik het achterlijk vind wat er gebeurd is. Ik het niet kan bevatten en nog meer termen die er nooit in slagen om je gevoel daadwerkelijk over te brengen. Maar nu is het geen Amerikaan die om zich heen schoot, maar een man die Arabische trekjes vertoonde. Die “Allahoe Akbar” riep. Of iets in die trant. En toen om zich heen begon te schieten.

En dat is tragisch. Niet alleen voor alle mensen die verwond en vermoord zijn door deze man, maar ook voor alle mensen met Arabische trekjes in de wereld die helemaal niets tegen homoseksuelen hebben. Want deze man was gewoon gek. Gek in een land met wapens in de bonus. En dat heeft niets met Allah te maken, want die is gewoon groot.

Laten we de mensen herdenken die wilden dansen. En laten we dat doen door voortaan niet meer aan Orlando te denken als dat bloedblad, maar door aan die leuke man te denken van Pirates of the Caribean en dan met z’n allen heel verlekkerd kijken.

Dat zal ze leren.