Beste mijnheer Erdogan,

Sylvia Peters 1 jun 2016

Allereerst wil ik u even complimenteren met uw prachtige land. Helaas, ben ik zelf slechts eenmaal in Turkije geweest, alleen in Istanboel. De bijzondere mix van het moderne westen en de sfeervolle Aziatische sferen, zijn me zeer goed bevallen. Mijn gezelschap bestond uit 12 gezellige dames en we hebben ons geen moment verveeld. Daarbij was iedereen zeer vriendelijk. Ook al ben ik niet verder gekomen dan Istanboel, ik weet dat uw land nog veel meer moois bezit. Uitgestrekte stranden, pittoreske baaien, een indrukwekkende cultuur en natuur. Daarnaast is het klimaat eigenlijk precies waar wij Nederlanders altijd naar verlangen. Een perfect vakantieland dus.

Een dergelijk land tot de Europese Unie laten toetreden zou echt een aanwinst zijn. Ik zie het al in de reisgids staan: ‘Turkije, de verrassende en veelzijdige parel van de Europese Unie. Een unieke vakantiebestemming’. Toch denk ik, dat we het niet moeten doen. Ik weet namelijk helemaal niet of uw land nu wel zo ’n aanwinst voor de Europese Unie is. Misschien heeft Turkije wel teveel verrassingen, waar wij ons als westerlingen niet in kunnen vinden.

Bijvoorbeeld de veelbesproken vrijheid van meningsuiting? Of wat voor u belangrijker is? Is dat religie of een democratie, tolerantie en een rechtsstaat? Natuurlijk heeft u ook recht op een eigen cultuur, maar als onze vrijheden haaks op de uwe staan, dan wordt het toch een stuk lastiger om een eenheid te worden. Zeker als u zelfs een volwaardig lid zoals Cyprus niet erkent. Hoe lastig wordt het dan om met elkaar ‘in business’ te gaan? U kunt hier niet omheen, net zoals dat u niet om de normen en waarden van de andere Europese Unie landen heen kunt. U kunt niet voor ons bepalen wat wij in Nederland wel en niet mogen zeggen of doen, zelfs niet als een Nederlander Turkse roots heeft. Dat kunt u alleen voor uw eigen inwoners en ik zie dat u daar al aardig mee op dreef bent. U heeft bedacht dat moslimvrouwen niet aan geboorteregeling of gezinsplanning moeten doen. Minimaal drie kinderen baren, ofwel: ‘gaat heen en vermenigvuldigt u…’. Ik ken nog zo’n boek, waar deze tekst in voorkomt. Prima, klinkt lekker hoor. Maar gelukkig is het hier geen verraad als het na één kind gewoon bij pure seks blijft.

Ik denk dat we alles gewoon moeten laten zoals het is. We blijven gewoon bevriende landen, ieder met onze eigen cultuur en regels. U krijgt het al druk genoeg met al die verantwoordelijken die u allemaal aan uzelf heeft toegekend.