Vertel mij, wat is seks?

oscar1970 10 mei 2016

Het is het meest besproken onderwerp van het verschijnsel mens. Het beantwoorden van bovenstaande vraag zou dus een eitje moeten zijn. Op smaak gebracht met wat Salt ’n Pepa. Je weet wel, die van “Let’s talk about sex”. Een tijdje terug is mij ook die vraag gesteld. Na 40 jaar tegen mijzelf te hebben gezwegen en gelogen, besloot ik mijn verhaal te vertellen. Ik vind het niet erg als je zo dadelijk stopt met lezen, omdat ik niet aan je verwachting voldoe.

De enige fysieke ervaring die ik namelijk heb, is die van misbruik toen ik nog kind was. Vanaf dat moment zat mijn erotische zelf op slot. Na het fysieke vreesde ik het verbale misbruik. Braakneigingen alleen al bij het woord “seks”. Op slag van mijn eetlust bevrijd toen George Michael in 1987 zijn (s)expliciete verlangen door de speakers liet schallen. Versieren was voor mij één keer per jaar de kerstboom. Ja, ik ging wel eens uit, maar de DJ boeide me meer dan de dames. Wat heet, ik stond letterlijk doodsangsten uit als een meisje me probeerde te versieren.

En toen werd ik student. Het versierd worden hield op, maar het onvervulde verlangen bleef. Dat liedje over een levensechte nacht in een hotel in een stad. Ik heb hem nooit beleefd. Al die verhalen van mijn vrienden over dat soort nachten, ik herkende mijzelf daar niet in. Ik werd er misselijk van. Voor mijn gevoel was seks een en al leugens, verpakt in films, boeken, verhalen en liedjes. Een wereld waarmee ik als eerlijk mens niets te maken wilde hebben.

Pas toen ik 40 was, kwam ik erachter dat mijn hoofd en mijn hart elkaar niet vertrouwden. Ik heb heel bewust mijn lichaam moeten leren voelen. Mijn te volgen weg voerde langs haptotherapie, contactimprovisatie, tantrische dans en vooral vele tientallen heftige emotionele uitbarstingen. Zoals in die vrije en veilige omgeving waar mij die vraag werd gesteld. Maar ik vond troost, vrijheid en veiligheid in de universele liefde. Die overal aanwezig is, zolang je jezelf er maar voor open stelt.

Ik ben nu 46 en heb nog steeds geen partner. Maar ik ervaar het niet meer als een gemis. Als jij wel een partner hebt, spreek dan eens af dat je de tv, laptop, tablet, smartphone en deurbel uitschakelt. Ga in stilte tegenover elkaar zitten. En stel alleen die ene vraag. Durf jij eerlijk te zijn tegenover je partner, zonder je bezwaard te voelen? Want je diepste verlangens naar elkaar kunnen uitspreken, zonder te liegen en zonder bang te zijn te zeggen wat je denkt en voelt, DAT is voor mij pas seks.