Tot de Max

Santesh Girwar 17 mei 2016

Tot de Max

De Grand Prix van Spanje 2016 is er eentje om nooit meer te vergeten. De pas 18 jarige Max Verstappen weet in zijn debuut voor Redbull Racing zijn bolide als eerste over de finish te brengen. Velen hadden hoge verwachtingen van Max Verstappen na zijn promotie naar het grote team van Redbull Racing. Met zijn overwinning verbrak Max meerdere records en kan hij zich de jongste Formule 1 coureur ooit noemen die een race wist te winnen.

Topman Helmut Marko was lovend over zijn jonge pupil die in zijn ogen de promotie absoluut verdiend heeft. Kvyatt moest zijn stoeltje bij Redbull Racing afstaan en zou verder gaan in de auto waar Max Verstappen het seizoen mee begon bij Toro Rosso. Vorig seizoen liet Max al hele mooie inhaalacties zien en eindigde hij zelfs twee keer als vierde. Een podiumplaats bleef nog even uit voor de zoon van Jos Verstappen maar gister was het dus wel raak. Zijn eerste podium betekende meteen een P1 en een overwinning waar Nederland al heel lang naar uit heeft gekeken. Niet het Duitse, niet het Engelse maar het Nederlandse volkslied werd gespeeld tijdens de traditionele podium ceremonie.

Om nog even terug te komen op de wedstrijd waar ontzettend veel gebeurde. Beste Bernie Ecclestone (Formule 1 baas), we hebben in tijden weer eens genoten van een Formule 1 race en dat is niet alleen omdat Max gewonnen heeft. Wat een verademing is het toch om een race te zien zonder die Mercedes kemphanen met zijn tweetjes voor in. Beste Bernie, gister hebben we weer Formule 1 gezien op de manier dat we er ook daadwerkelijk fan van zijn geworden. Strijden om een overwinning, gelijkwaardige auto’s die het elkaar moeilijk maken, een safety car en een 18 jarige Nederlander die nu al als een toekomstig wereldkampioen wordt neergezet. De droom van iedere Ferrari fan (ook van mij) zou zijn dat Max naar Ferrari komt.

Mijn zondag kon eigenlijk niet meer stuk. Twee Ferrari’s op het podium maar nog belangrijker natuurlijk Max Verstappen als winnaar. Die heeft zijn visitekaartje wel afgegeven al zeg ik daarbij dat je vanaf dag 1 al zag dat Max een echte racer is. De vergelijkingen met Schumacher, Senna en Vettel worden al snel gemaakt en dat is terecht. Gister was het meer genieten van zijn overwinning want inhalen heeft Max niet echt kunnen doen. Inhalen is zijn sterke kracht maar nu zagen wij ook dat hij vrijwel gemakkelijk de Ferrari van Kimi achter zich wist te houden. Redbull petje af en blijf zo doorgaan. Blijf zo doorgaan tot de Max.