Moederdag ”ter ere van het moederschap”

Leen Smit 9 mei 2016

Zondag is het Moederdag in Nederland en in nog wat andere landen die dit op de 2de zondag van mei vieren. Dit jaar met grandioos zomerweer, want boven weten ze ook dat de moeders letterlijk in het zonnetje moeten worden gezet. Ze hebben ons op de wereld gebracht, en dat was soms best niet gemakkelijk.
Ik vraag me wel eens af “op wat voor wereld” maar in die wereld hebben ze ons wel groot gebracht. Met een draai om onze oren opgevoed, of liefdevol verzorgd als dat ook eens nodig was. Ik zal nooit vergeten, als ze eens boos op me was, dat ik ze wel kon verwensen. Maar tenslotte was ze ook maar eens mens zoals wij allemaal. De Moederdag is de dag ”ter ere van het moederschap”, en daar mogen we trots op zijn.

Ik las dat in de omgeving van Antwerpen Moederdag niet op de 2de zondag van mei wordt gevierd, niet dat er daar geen moeders zijn, maar omdat ze daar sinds 1913 op 15 augustus Moederkesdag vieren. Dan is het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.
Moeder en Onze Lieve Vrouw, dat vind ik mooi !

Ik kan niets meer vieren, velen met mij waarschijnlijk ook niet. Maar diegenen die het nog wel kunnen wens ik alvast een gezellige Moederdag toe.
Geniet er van, dat heb ik vroeger ook gedaan. Een ontbijtje klaar maken, een bloemetje of een doosje lekkere bonbons of misschien een lekker luchtje, dat maakt alles weer heel wat misschien even gebroken was. En mocht je nog boos zijn op je moeder, denk er dan aan; je hebt er maar één, en ze blijft altijd je moeder. . . .

Leen Smit