Lang leve de Koning!

Het idee –het concept- van “koning” begint bij de eerste stadstaten van de Sumeriërs zo rond 2500 v.C. en breidt zich dan uit over de naburige volkeren. Zo vinden we in de bijbel hoe de profeet Samuel zich eerst verzet tegen de roep van het volk; “wij willen ook een koning!”, zich vervolgens schikt en op zoek gaat naar een geschikte kandidaat die hij vindt in de figuur van Saul, de 1e koning van Israël.
De Hittieten, rond 1500 v.C. hebben hun eerste koning, “Labarnas”, wat “Haas” betekend. Dit is een goed beeld voor de vruchtbaarheid die van een koning verwacht wordt. Latere Hittietenkoningen nemen dan de naam Labarnas over als titel, vergelijkbaar met de titel “keizer”, ontstaan door het succes van Caesar.
Het idee van een koning is van oudsher in eerste instantie een religieuze en symbolische aangelegenheid. De koning is direct verbonden met het wel en wee van het volk. Als de oogsten goed zijn en mens en vee zich vermenigvuldigen, hebben we een goede koning. Bij hongersnood en rampen is er iets mis aan de koning en wordt het tijd hem te offeren en een nieuwe te zoeken. De koning is verantwoordelijk voor het welzijn van het land. Deze verantwoordelijkheid voor het goede geluk van het land raakt wat op de achtergrond in de ijzertijd (rond 800 v.C.) als er roofzuchtige koningen komen die zichzelf zien als ‘eigenaar’ van het land aan wie iedereen schatplichtig is. Ze persen het volk uit voor hun eigen belang en doen het veel schade. Altijd pech voor een volk dat te lijden heeft onder dit soort slechte koningen, zoals we in landen elders in de wereld om ons heen kunnen zien.
Nederland heeft geluk, we hebben een symbolisch koningschap zoals het oorspronkelijk ook bedoeld was en lijden niet onder een uitperser. Willem Alexander is een goede koning die zichtbaar mazzel heeft. Een mooie koningin naast zich en vruchtbaar met drie prachtige dochters. Zijn zichtbare geluk symboliseert voor ons allen hoe goed het ons land gaat en zoals (die dingen) dat als vanouds altijd al zo werkte: Zijn domme mazzel is het beste bewijs dat het een goede koning is. Zolang Willem Alexander met zijn mazzel koning is, verwachten we geen stormvloed die half Nederland wegspoelt, geen kerncentrale die ontploft, geen invasie van de Hunnen. Goed geluk is een kernfunctie van het koningschap en met Willem Alexander zitten we goed. Lang leve de koning!

Nicky