Jong belegen en bored-out

Ratfish 24 mei 2016

Soms vraag ik mij af of deze samenleving niet iets te ver afstaat van de wereldproblematiek. Terwijl in het Griekenland van vandaag vluchtelingen in de regen moeten slapen, en in ons land van hot naar her worden gesleept om in de Bijlmerbajes te eindigen, zoek ik op internet naar een geschikte camping voor de zomer, en stuit op een kampeerboerderij waar je ‘intuïtief kunt tekenen’ en een koe kunt adopteren. Op de achtergrond hoor ik Radio1, waarop wordt verteld dat zonnebrandmiddel vergoed moet worden voor risicogroepen – zoals mensen die vaak in de zon zitten.

Soms denk ik dat wij – onbewust – verlangen naar leed, niet andermans leed dat via een donatie ongedaan gemaakt kan worden, maar leed dat zelf geleden kan worden. Nee, geen erge ziekte of oorlogsleed, maar leed waaraan ontsnapt kan worden. Zoals tegen een berg op fietsen of op de knieën in de tuin. Wij Nederlanders hebben een gemeenschappelijke bore-out, ook al vluchten wij in volle agenda’s. Sporten is goed, als ik een advies mag geven; wandelen nog beter. Ik ben dan ook jong belegen.

Het ergste vind ik dat mensen die ik benijd, zoals de mooie jonge vrouwen van BNN 3 Op reis, zichzelf niet mooi genoeg lijken te vinden. Zelfs bij Geraldine Kemper zie je sporen van cosmetische chirurgie, terwijl ze dé baan en hét uiterlijk van de wereld heeft. Geraldine moet toch weleens een minder bedeeld mens tegenkomen op reis, zij het dan vanuit white privilege-perspectief? Juist daarom snap ik het niet. O ja, en Koen en Sander belden gisteren in de uitzending naar de boerderij van Nicolette Kluijver, om de reden dat Nicolette Kluijver elke dag in het nieuws schijnt te zijn. Nico wist van niets en voerde haar kippen.