Hoe overleef ik de festivalcamping?

ben schaafsma 12 mei 2016

Wie gaat er nu voor zijn plezier tussen duizenden dronken tieners proberen te slapen, poepen op een vieze wc en douchen onder een zeikstraaltje? Ik dus. Elk jaar sluit ik mij met plezier aan in de rij van vluchtelingen voor de dagelijkse sleur, zwoegend door een weiland met tassen, tenten en karretjes. En elk jaar neem ik mij voor om tijdens het festival een paar simpele festivalregels te volgen:

1. King of the dixi
De dixi, het mobiele toilet. Ga er met je tentje niet ver vanaf staan, maar zeker niet te dichtbij. Die dingen worden regelmatig geleegd en met die lucht wil je echt niet wakker worden. Kijk niet door het gat! Je raakt dat beeld voorlopig niet meer kwijt. Hou je telefoon en je portemonnee in de gaten. Het dixigat blijkt een magneet voor waardevolle spullen. Neem genoeg rollen wc-papier mee maar ook een paar rollen pepermunt. Met een pepermuntje onder de tong is het beter poepen.

2. Douchen is voor mietjes
En toch is het wel lekker om een nieuwe festivaldag schoon te beginnen. Zet daarom gewoon je wekker op 8 uur ’s-morgens. Natuurlijk ben je dan nog volkomen brak maar de douches zijn dan net schoon gemaakt en er staat nog geen rij. Daarna ga je gewoon weer lekker slapen. Tussen al je stinkende vrienden.

3. Winter is coming
Oftewel hou er rekening mee dat er minstens één keer een stortbui zal losbreken. Je kunt er donder op zeggen dat er een helse onweersbui met wind en regen over je tent zal razen terwijl jij nietsvermoedend in de veel grotere tent uit je dak gaat. Daarna moet je dan met je zatte kop de natte spullen bij elkaar zoeken. Stop daarom aan het begin van een festivaldag je schone kleren en je slaapzak even in een vuilniszak.

4. BDFF – Best Drunk Friends Forever
Naar het festival ga ik met mijn beste vrienden. Neem nooit je partner mee naar de festivalcamping. Op de vraag of zij niet eens mee zou willen, antwoorde mijn lief: “Natuurlijk niet!”. Daarom hou ik van haar. Omdat zij weet dat ik al na een paar biertjes mijn belangrijke festivalregels vergeten zal zijn.