Rutte, leer eens te luisteren!

pavke.nl 18 apr 2016

In reactie op de uitspraken van Derksen over het teveel aan Marokkaanse voetballers bij amateurclubs, verklaarde onze minister-president dat voetbalclubs geen Marokkaanse kinderen mogen weigeren als andere Marokkanen zich misdragen. Dat wangedrag wordt aangepakt en dat je niet tegen Marokkaanse jongetjes die bij een voetbalclub willen, kunt zeggen dat ze niet worden aangenomen omdat iemand anders het heeft verpest. Johan Derksen heeft helemaal niet gezegd dat die Marokkaanse voetballers zich misdragen. Wat hij heeft gezegd, is dat als er een te groot aandeel Marokkaanse voetballers bij een amateurclub zit, de Nederlandse leden zich er niet langer thuisvoelen en afhaken. De eigenheid van amateurverenigingen, de sfeer, kortom het clubgevoel, en daarmee ook het draagvlak onder de Nederlandse leden en fans, verdwijnt als er teveel Marokkanen in een elftal zitten.

Wat is hier aan de hand? Is Rutte gewoon dom, of begrijpt hij het bewust verkeerd? Wat ik in elk geval concludeer is dat hij dus òf geen voeling heeft met wat er in de samenleving gebeurt, òf doelbewust opnieuw de belangen van onze cultuur, onze eigen mensen, verkwanselt ten gunste van de Marokkaanse gemeenschap. Voor alle duidelijkheid: net als Johan Derksen, ben ik niet tegen Marokkaanse voetballers. Het zijn vaak heel getalenteerde jongens en een aanwinst voor het Nederlandse voetbal. Probleem is alleen dat ze zich door de bank genomen niet aanpassen aan de heersende clubcultuur, maar eisen dat de club zich aan hen aanpast. Dat bedoelde Johan Derksen toen hij het had over "samen in je blote kont onder de douche". Door samen te sporten, te douchen en daarna aan de bar een pilsje te drinken, wordt er saamhorigheid, kameraardschap en dus clubgevoel opgebouwd. Dat stopt als Marokkaanse voetballers de overhand krijgen. De vertrouwde gezelligheid verdwijnt en daarmee ook de Nederlandse leden en aanhang. Dáár gaat het om!

Wat we nu zien gebeuren, is dat de uitspraken van Derksen, al dan niet bewust, worden verdraaid en als discriminerend worden geïnterpreteerd, niet alleen door de Marokkaanse gemeenschap, maar ook door onze minister-president! Hij toont geen begrip voor de Nederlandse amateurvoetballers, doet alsof het om discriminatie gaat en draagt zo bij aan verdere escalatie van deze kwestie. De Nederlandse mensen worden voor de zoveelste keer in steek gelaten, waardoor de verhoudingen binnen de samenleving weer meer op scherp worden gezet. Je zou haast denken dat Rutte daar bewust op aanstuurt!