Mijn stem telt!

oscar1970 1 apr 2016

Zal ik het doen, of zal ik het niet doen: de gang naar de stembus maken? Wel of geen associatieverdrag met Oekraïne? Ik weet het niet. Ik heb een reden om niet te gaan stemmen. Op 6 april viert mijn vader namelijk zijn 75e verjaardag. En dan wil ik mij liever niet met allerlei weinig zeggende associatieverdragen bezighouden. Ik heb ook een reden om “ja” te stemmen. Ik geloof namelijk in kansen en mogelijkheden. Ik bouw liever bruggen dan muren. Ik heb ook een reden om “nee” te stemmen. Ik zie namelijk ook mogelijke problemen. Je sluit een verdrag met een land dat het niet zo nauw neemt met mensenrechten. Al met al kan ik zeggen dat ik op het door Geen Peil georganiseerde referendum geen peil kan trekken.

Wat ik echter wel weet, is dat er heel wat mensen zijn die hun stem uitbrengen met de verkeerde argumenten. Er wordt vooral “nee” gestemd omdat ze de Europese Unie in zijn algemeenheid K.U.T. vinden. Dat staat in dit verband voor Krenterig, Uitzuigerig en Truttig. En elk initiatief van die club moet dus worden neergesabeld.

Tijd dus om daar eens een pijl op te trekken. Stel, je schrijft een stukje tekst. Voor mijn part een lezerscolumn voor de Metro. En vervolgens moet je via via horen dat mensen bewust niet op je stemmen, omdat ze een ontzettende hekel aan je hebben. Dat je iets te melden hebt, interesseert hen geen ene moer. Het is puur en alleen omdat jouw naam onder die column staat, dat jij geen stemmen krijgt. Waarom mensen een hekel aan je hebben? Dat zeggen ze niet. Ze hebben verdorie gewoon een hekel aan je! Een enkeling vindt jou zelfs hondsbrutaal omdat je die “waarom” vraag überhaupt durft te stellen. Dat mensen een hekel aan je hebben, heb je maar te weten en te accepteren. Hoe denk je dat zoiets voelt?

Ik weet hoe dat voelt. Ik heb dit namelijk tientallen jaren meegemaakt. Daarom heb ik de afgelopen tijd geprobeerd mij in de inhoud van het associatieverdrag te verdiepen. Geen eenvoudige opgave. Want de meeste artikelen die ik lees, zijn op een of andere manier “gekleurd”. Ook zijn die artikelen tamelijk moeilijk geschreven. Maar ik heb het er voor over, al is het maar omdat heel wat landen op deze planeet niet eens de moeite nemen om hun volk te raadplegen.

Wordt het ja, wordt het nee? Ik weet het nog niet. Maar wat ik wel weet, is dat als ik ga stemmen, het een weloverwogen stem zal worden. Mijn stem telt!