Mannen muzikaler dan vrouwen: of toch niet??

Roelof789 15 apr 2016

Wat zou het toch altijd zijn, die eeuwige discussie over verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo kennen we allemaal het beeld van dat vrouwen emotioneel zijn; problemen met een omweg vertellen; ruzies nog lang voortsudderen; wel goed kunnen luisteren maar niet kunnen kaartlezen of parkeren. Mannen durven zich niet kwetsbaar op te stellen en vragen daardoor zelden hulp; willen altijd winnen en nemen vaak (te) veel risico’s.

Tja, we zullen allemaal ons eigen beeld hebben bij die beschrijvingen. Maar er moet me wel iets van het hart wat mij de afgelopen tijd echt is opgevallen. Ik vraag me daarbij af of het toeval is hetgeen ik waarneem of dat het toch ook te maken heeft met het verschil tussen man en vrouw.

Waar gaat het over? Ik ben een zeer frequent treinreiziger en kom de laatste 6 maanden bijna dagelijks in de stationshal van station Utrecht.
Tot mijn genoegen staat er in de stationshal sinds enige tijd een piano met als prikkelende tekst “share your talent”. Bedoeld om muzikale passanten te prikkelen hun kunsten met andere reizigers te delen.

Echter op bepaald moment begon mij op te vallen dat het bijna altijd mannen zijn die hun talent ten gehore durven te brengen. Dat vond ik opvallend. Laten we er eens vanuit gaan dat vrouwen net zo muzikaal zijn als mannen, en dat er gemiddeld evenveel mannen als vrouwen in de stationshal lopen. Als mijn waarneming toch niet op toeval zou berusten, waarom kruipen mannen dan veel sneller achter die piano dan vrouwen? Willen mannen graag laten zien hoe goed ze zijn; vinden vrouwen dat veel minder gepast om dat zelf ook te doen of vinden ze het heel eng of…, vul het zelf maar in. Het gaat hier echt om vrije wil. Waarom de ene groep wel en de andere niet?

Wat zou het leuk zijn dat alle getalenteerden, man of vrouw het lef hebben hun talent te delen. Leuk voor de reizigers maar ik denk toch ook voor de pianisten zelf. Bij deze dus een oproep aan alle getalenteerde muzikale vrouwen! Laat u horen!

Overigens, mij valt ook op dat bijna alle columnisten in de METRO vrouw zijn. Zijn het in dit geval de mannen die minder lef hebben? Of schrijven mannen gewoon minder leuke stukjes waardoor ze onvoldoende "ge-liked" worden om te worden gekozen…