Lieve moeder van Joran

Lieve moeder van Joran van der Sloot,

Ik neem de vrijheid om u ‘lieve’ te noemen, ook al ken ik u helemaal niet. Is niet elke moeder diep van binnen een lieve moeder? Het leven kan je hard maken, dus misschien is dat bij u ook wel gebeurd. Misschien heeft u door alles wat er gebeurd is zich wel afgesloten voor uw zoon. Maar daar ga ik niet vanuit. Ik ga er vanuit dat uw moederhart nog klopt voor hem.

In de Metro van woensdag las ik over John van den Heuvel, die uw zoon bezocht en filmde in de gevangenis in Peru. En ineens dacht ik: deze Joran is ook een kind van een moeder. Ondanks alle negatieve publiciteit over hem en ondanks alles wat hij (misschien) gedaan heeft, is deze man ook kind geweest, en is hij nog steeds uw kind.
Als uw liefde voor hem nog steeds aanwezig is, wat moet dit alles u dan enorm raken en verdriet doen.

Denkt u nog wel eens terug aan het moment dat hij geboren werd en u hem voor het eerst in uw armen hield? Zijn donkere oogjes keken u aan, en daar was ineens het eerste contact. Misschien gaf u hem borstvoeding om hem een goede start te geven en een goede band met hem te ontwikkelen. Hij groeide op, leerde lopen, leerde praten, lezen, schrijven, vond het leuk om af en toe de kat te pesten, had pret om leed van anderen (zo stel ik me voor), en ineens was hij puber, gierden de hormonen door zijn lijf, ging hij achter de meisjes aan. De conflicten in huis konden hoog oplopen.

En toen begon u zich regelmatig af te vragen welke kant het kwartje op ging vallen. Heel lang bleef het kwartje rondtollen, totdat het uiteindelijk….. tja, de verkeerde kant op viel.
Hoe vaak heeft u gedacht: ben ik wel een goede moeder geweest? Had ik maar…
Of heeft u rust in de wetenschap dat u alles heeft gedaan wat u kon, maar dat desondanks iets in zijn hoofd, waar u niets aan kon doen, hem heeft gemaakt tot wie hij geworden is?

Lieve moeder van Joran, ik denk aan u, mijn moederhart bloedt voor u (en ja, ook voor uw kind). En ik hoop, dat ondanks alles wat er is gebeurd in uw en zijn leven, die moeder-kind-band er nog is. Zodat er in de hele wereld tenminste nog één iemand is die van hem houdt.