Is dit duidelijk?

Sylvia Peters 28 apr 2016

Wat is Nederland voor een land? Een democratie. En wie is er de baas in een democratisch land? Het hele volk, dus ook jij. Dit betekent niet dat je zomaar mag doen wat je wilt. Je mag wel stemmen op wie je wilt. Door dat stemmen wordt er een volksvertegenwoordiging samengesteld: de regering. En deze ministers regeren samen met de koning het land. Het parlement controleert hun werk. Dit alles heet een constitutionele monarchie. Is dit duidelijk tot dusver?

Nederland heeft veel wetten, maar de belangrijkste is de grondwet. Hierin staan alle regels voor onze staatsinrichting en de grondrechten voor de burgers. Dus ook voor jou. In hoofdstuk 1 staat bijvoorbeeld van alles over mensenrechten en democratische rechten. Vrijheid van godsdienst, seksuele geaardheid en vrijheid van meningsuiting, rechtsbescherming, sociale zekerheden, gezondheidszorg, onderwijs en nog veel meer. Allemaal voordelen waar jij en ik als Nederlander profijt van hebben.

Die grondwet maakt wonen in Nederland erg gemakkelijk. Niet alleen door alle financiële en sociale voordelen die je hebt, maar het geeft samen met de andere wetten ook een vrij duidelijk beeld wat je wel en niet kunt doen. Als Nederlander hebben we ons aan deze wetten te houden. Want tenslotte woon je in Nederland. Nog steeds duidelijk?

Als jij of ik, als inwoners van Nederland ernstig bezwaar hebben tegen de gang van zaken, dan kun je twee dingen doen. Je stemt bij de volgende verkiezingen of op een andere partij of je tekent bezwaar aan via de officiële weg. Natuurlijk mag je tussendoor wat mopperen, want je hebt tenslotte vrijheid van meningsuiting.

Mag je als Nederlander jezelf in Nederland houden aan regels van een ander land of van een andere baas? Nee, natuurlijk mag dat niet. Want die andere baas of dat andere land mag alleen voor zijn inwoners bepalen wat ze wel of niet mogen. Anders zou het wel heel onduidelijk gaan worden als alle staatshoofden een beetje in elkaars potje gaan zitten roeren.

Dus nog één keer heel duidelijk: jij bent een Nederlander als je hier woont en werkt en een Nederlands paspoort hebt. Is dat het geval? Dan ben je een medelander. Lees voor de zekerheid de column nog een keer. Bevalt het totaal niet wat je leest? Verhuizen naar een ander land heet in het Nederlands: emigreren en eventueel terug naar een geboorteland heet remigreren.