Ik zet mijn lach weer op

Casey Sanen 19 apr 2016

Pak een a4’tje, kreuk het en probeer het weer glad te krijgen. Dit gaat je niet lukken.
Dit is het gevoel dat iemand heeft die gepest is of gepest wordt. Je veranderd, je bent jezelf niet meer en je draagt het je leven lang mee.

“Ik zet mijn lach weer op en verman mezelf weer
Maak me klaar voor de volgende sneer
Elke dag, het maakt me moe
Ik vraag me af, waar moet ik naar toe?
Ik wil dat het stopt
Ik heb genoeg geknokt”

Pesten wordt vaak onderschat en vele beseffen ook niet wat voor impact het kan hebben op je leven en je toekomstige ik. Helaas weet ik zelf maar al te goed hoe het is en hoe het voelt om gepest te worden. Ik ben vanaf de basisschool tot aan mijn derde leerjaar op de mavo gepest. Iedere dag, elk moment. Op de basisschool voelde ik me buitengesloten en lukte het niet om sociale contacten op te bouwen.

Wanneer ik nu terugkijk op deze periode besef ik me dat juist deze leeftijd de basis had moeten leggen voor mijn sociale vaardigheden naar de middelbare school. Toch lukte het me om met enig zelfvertrouwen naar mijn nieuwe school te gaan. Ik begon goed, mijn cijfers waren hoog en ik maakte de sprong naar de mavo, dit gaf mij een enorme boost van zelfvertrouwen.

Op de mavo ging het goed, ik sloot zelfs vriendschappen, dacht ik…
Al gauw bleek dat door mijn verleden ik mensen niet goed op waarde kon inschatten, ik wilde te graag aardig gevonden worden met alle gevolgen van dien. Dit bracht mij in de problemen, voor ik het wist werd ik weer buitengesloten. Dit ging van kwaad tot erger en leidde zelfs tot mishandeling. Dit was voor mij de moeilijkste periode.

Bij mijn traumaverwerking besefte ik dat de knop om moest, “ik ga voor uit en laat het verleden niet meer de baas over mijn toekomst zijn.” Toch merk ik de gevolgen nog steeds van, ik blijf door het verleden last hebben met presenteren voor groepen. Het gevoel van “keurende blikken” geeft mij nog steeds een onzeker gevoel. Verder merk ik ook dat wanneer ik moet samenwerken ik in controle wil zijn, zodat het mij niet kan schaden.

“Ik ben trots op de persoon die ik door mijn verleden geworden ben!”