‘Haal het maximale uit het leven’

Jennifer de Thouars 6 apr 2016

Als ‘onmacht’ in de elementen des levens opduikt, lijkt alles anders.
Ieder persoon verwerkt alles op zijn eigen manier en daar kan niemand iets over zeggen.
Laat vooral het ‘zeuren’ of kletsen aan anderen over, die weten niet beter. Deze betweters wijzen altijd met de wijsvinger naar een ander. Komisch! Problemen bestaan niet, want die zijn er om opgelost te worden.
Ondanks dat er wel eens verrassende bijkomstigheden zijn waar je niet op zit te wachten. Dat hoort erbij.
Van vallen en opstaan word je rijk en het verlies van mijn dierbaren blijft pijnlijk.
Het leven is ook een cadeau. Dat ben ik me in de loop der jaren steeds meer gaan realiseren. Het gaat om het NU, niet om het verleden of om het heden.
Ik geniet met volle teugen van momentopnames die me altijd bij blijven: de onvoorwaardelijke liefdes, een film, muziek, een goed gesprek, een mooi boek, golf, goede wijn, dineren … En humor dat hoort er echt bij, tenslotte hebben we onze lachspieren niet voor niets.
Wat ik als een geweldige extase heb ervaren was solo golfen in Curacao. Golfen in de tropische zon, in een prachtige natuur en één zijn met de omgeving, was zo subliem! Dat gevoel is in woorden niet uit te leggen. Dit is dus zo’n moment dat me altijd bij zal blijven.
Regelmatig ervaar ik bijzondere mensen, daar kan ik van genieten. Zoals dat bijzondere verhaal van een prettige medepassagier tijdens een vliegreis. De ontmoeting met een energieke vrouw uit New Yersey, een goede vriend die altijd vanuit kalmte zaken oppakt en reageert. Zij klagen of ‘zeuren’ nooit maar DOEN.
Gelukkig zijn is de grootste rijkdom die er is! Als je dit niet met jezelf bent, dan zul je nooit kunnen delen. Het is een kwaliteit om met een glimlach ergens op terug te kijken en niet stil te staan bij wat je HAD.
Ik heb genoten van de film ‘het bloedend hart’, vertaald naar het boek van de schrijfster Marilyn French. Het is een opmerkelijke roman over de vernietigende macht van een huwelijk – en over de onverwachte mogelijkheden van de liefde. Dit soort films of of boeken intrigeert mij, omdat je er over na wilt denken.
Het moraal van het verhaal is: niemand is ‘iemands’ bezit. Je kunt het leven van anderen niet veranderen of bepalen. De enige die kan veranderen ben jezelf!