GEVERS EN NEMERS

Fons Nijpels 1 apr 2016

Bij een hoop slechte zaken kan gesproken worden van een gelegenheid-gever en gelegenheid-nemer. Als het gaat om iets misdadig dan is meestal de aandacht gericht op de nemer, terwijl de gever buiten schot blijft.

Deze week werd ik – en niet voor het eerst – getroffen door het nieuws dat er in Brabant opnieuw een enorme lading gif, afkomstig van de illegale productie van chemische drugs, was gevonden in de natuur, en dat de overheid weer eens werd gedwongen dat op te ruimen, teneinde grote schade aan het milieu te voorkomen. De hoge kosten worden dan weer eens op de gemeenschap afgewenteld, dus op u en mij, die niks met de betreffende drugs te maken hebben. De enorme winsten zijn voor de misdadige producenten, en wij kunnen voor de kosten opdraaien.

Maar er is natuurlijk nog een andere kant aan dit verhaal. De producenten produceren voor een markt die bereid is veel geld te betalen voor de chemische drug; die vraag valt niet tegen te houden en wordt doorgaans ‘gedoogd’. Deze markt geeft de gelegenheid aan de illegale productie, en is dus medeveroorzaker van de gevolgschade.

Het festival seizoen is weer begonnen en iedereen weet dat dat ook een grote markt oplevert voor de chemische drugs. Het spul gaat daar van hand tot hand als broodjes voor de bakker. Ik stel daarom voor om op de toegangsprijzen voor deze festivals een toeslag te zetten van tenminste 10%, ten behoeve van een fonds om de bij de illegale productie veroorzaakte kosten te betalen. Het is onjuist om daar de ‘gewone’ belastingbetaler voor te laten opdraaien.