Eten

Boris de Groot 6 apr 2016

Op de radio haalde een hoogleraar vorige week de mythe onderuit van het ontbijt als onmisbare maaltijd van de dag. Onzin, gewoon eten als je honger hebt en je lichaam er om vraagt, verklaarde deze geleerde. De wat corpulentere onder ons moet dan maar stoppen met honger hebben dacht ik aangezien de hoogleraar voor deze wezens geen oplossing bood. Het zal je maar gebeuren. Heb je de gehele dag honger en volg je de raad op van iemand die er klaarblijkelijk voor gestudeerd heeft. Je stofwisseling blijkt niet gelijke tred te houden met je gevoel van honger en zie daar, de kilo’s vliegen er aan.
Voor de oplossing van deze tijd hoef je niet gestudeerd te hebben. Kortom, een maagverkleining. Of dit nou zo’n gezonde ingreep is waag ik te betwijfelen maar ok, het is een manier om van je honger af te komen en daarbij ook nog wat kilootjes kwijt te raken. Je kunt natuurlijk ook geregeld gaan sporten en letten op hetgeen je eet als je honger hebt. Simpel toch? Als ik onze maatschappij een beetje inschat staat sporten nou niet bepaald in de top drie van ons Nederlanders. Geen populaire oplossing dus. Aan de andere kant kost een maagverkleining best wel veel geld en moet je daarvoor ook onder het mes.
Als we het dan toch over voeding hebben. Het houdt ons de laatste weken erg bezig. Kijk maar eens naar alle aandacht die naar de vernieuwde schijf van vijf uitgegaan is. Zeg eens eerlijk, weet u nog wat waar is?
Dit brengt mij bij de vraag die mij nu bezig houdt. Wie en wat moet ik nu eigenlijk geloven? De geleerden onder ons spreken elkaar geregeld tegen dus aan hun mening hecht ik niet zoveel waarde meer. De media blazen alles op en die geloof ik al jaren niet meer. In mijn sociale kring is iedereen net zo van het padje als ik ben, dus voor goede raad kan ik daar ook al niet terecht. Rest mij nog maar een voor de hand liggende oplossing. Ik houd de goede raad van wijlen mijn oma voor ogen. Ik hoor het haar nog zeggen. “Je moet goed eten jongen. Ik kan het weten want ik heb de oorlog meegemaakt. En niet lui de hele dag op je kont blijven zitten maar hup aan de slag blijven, blijf je slank van.” Ik moet zeggen, het blijkt nog te werken ook.