De nieuwe actie om meer donoren te krijgen behalve

Koos Schnöink 14 apr 2016

Door een vraag op Facebook of wijn ook donor zijn schreef ik dat ik bij de personen behoor die zijn uitgesloten van donatie. Natuurlijk mag het tegenwoordig wel daar over zo meteen.
Dat gaf natuurlijk reacties, zo van: “zeker een operatie achter de rug wand dan mag het niet meer” Nee het is doordat ik gay ben.
Dat bracht wel wat te weeg. Niet zozeer dat gay zijn meer dat van de uitsluiting. Oké een echte uitsluiting is het misschien niet. Op de site van de transplantatie stichting staat geschreven: “Een bepaalde seksuele voorkeur is geen reden om iemand uit te sluiten voor orgaan- en weefseldonatie. Als homo kun je dus gewoon donor zijn en je als donor registreren.” Prachtig zou je denken maar nee. Even verder staat: “Risicovol seksueel contact wél belemmering. Een arts vraagt na overlijden van een mogelijke donor, homo- of heteroseksueel, wel altijd aan familie of nabestaanden of de overledene tijdens zijn of haar leven risicovolle seksuele contacten had. ” Hoezo, weet de familie dat, ga ik het aan mijn familie vertellen dat ik er volop op rondwip… En als ik dat zou doen zeg ik zeker ook dat ik dit met de blanke sabel heb gedaan. Laat me niet lachen. En als je bloeddonor zijn wilt, zegt minister president Rutte het volgende: “Het kabinet wil met open blik kijken naar de bloeddonatie van homoseksuele mannen of zoals Rutte het schrijft: “mannen die seks hebben met mannen bloed mogen geven. Veiligheid staat voorop. A.s. donoren mogen alleen met een heel goede reden geweigerd worden als bloeddonor. Dat betekend dat mannen die seks (gehad)hebben met mannen uitgesloten worden. Behalve als je 12 maanden niet hebt gewipt. Misschien zijn er onder jullie die denken dat ik me druk maak om niets. Maar verander homo eens in hetero, dan… juist ja. Ik vraag me toch af hoeveel zogenaamde hetero mannen er te vinden zijn op parkeerplaatsen en niet alleen om te parkeren. Hoeveel er van bil gaan met div. dames en/of heren) in de parenclubs, etc. Deze zijn nier risicovoller dan monogame homo’s? Zelf al 33 jaar bij mijn man en monogaam, ja ook dat bestaat bij homo’s.
Het ids toch in deze tijd achterhaald. We mogen trouwen, kinderen adopteren scheiden, kortom alles wat bij hetero stellen ook gebeurd. maar doneren? Ja het mag behalve bij seksuele onthouding. Dus pastoor, kapelaan, paus… Ga doneren jullie zijn meestal toch gay en (beweren) seks vrij te leven.Toch wat meer donoren die zo brood nodig zijn homo´s die graag willen doneren uitgesloten wordt door? ja door wat?