De Europese Unie is het verwende kind van de klas.

Iedereen kent nog wel dat ene meisje of dat ene jongetje op de basisschool die altijd alles kreeg. Vader of moeder had zo weinig overhand dat zijn/haar wil wet was. En juist diezelfde ouders vragen zich 5 jaar later af waarom juist zij een onhandelbare puber hebben.
Deze situatie is precies zoals de Europese Unie zich op dit moment opstelt tegenover een van haar oprichters en een belangrijk lidstaat: Nederland. De afgelopen jaren werd de ene regel nog makkelijker naar binnen gebracht dan de andere regel. Een extra commissie daar of nog een beetje financiering daar? Het was allemaal geen probleem.
Nu jaren later zijn ‘wij’ Nederland de ouders die zich afvragen waarom onze invloed en onze wil verstomd bij de Europese Unie. Dat komt helemaal omdat wij niet streng zijn geweest in de beginjaren, waardoor het nu van ons verwacht dat altijd alles wel geregeld wordt.
De ontregelde puber gaat natuurlijk niet beargumenteren waarom wij moeten instemmen met zijn wil, het associatieverdrag. Nee, in plaats daarvan gaat hij om zich heen slaan en dreigende taal uitkramen: ‘Dit kan leiden tot een continentale crisis’ in de zin van als ik niet krijg wat ik wil dan loop ik weg.
Om de situatie nog een keer helder door te lichten. Het gaat de Europese Unie niet om het verdrag of om Oekraïne, maar het gaat om het feit dat zij hun zin niet krijgen. Grote kans dat de meeste nee-stemmers zich ook niet druk maken om het verdrag of Oekraïne zelf, maar dat zij de losgeslagen puber terug in het hok willen schoppen.
Laten we hopen dat de ‘puberstory’ een gelukkige einde krijgt. Waarin er na een aantal jaren van ruzies, onenigheden en verwijten er een moment van bezinning komt. Dat de puber naar zijn ouders toestapt en zegt: Pa, Ma, bedankt dat jullie mij zoveel gegeven hebben en dat jullie mij de grenzen en normen van fatsoen hebben meegegeven. Bedankt dat jullie mij ook na deze ruzie niet in de steek lieten en samen met mij naar een oplossing zoeken. Ik ga nu hard werken en mijn best doen om jullie trots te maken en hoop jullie dan ook nog veel geluk te bezorgen.