de CC epidemie

Aan: jou, metrolezer,

Ik wil je waarschuwen voor een sluipmoordenaar die zonder dat je het doorhebt het diepste van je bestaan heeft gepenetreerd: het ‘CC’-virus. Dit virus is, zonder dat je immuunsysteem het doorhad, binnengedrongen tot in de diepste kernen van je neuronen en heeft voorgoed je communicatie vermogen aangetast.
Jazeker, ook jij, terwijl je in je volgepropte intercity tussen ’s-Hertogenbosch en Utrecht CS deze column leest, of op station Wijhe in de kou staat omdat je trein vertraging heeft.
Als je me niet gelooft, pak dan NU je smartphone erbij, en check je werkmail: hoeveel mails heb je gekregen waarbij je niet de enige ontvanger was maar werd ge-cced? Eye-opener hé?

Als je even door deze mails scrollt zie je dat er twee varianten zijn van deze aandoening: de klassieke vorm, waarbij de mail naar één iemand is gestuurd, en verder naar een aantal collega’s die snoeihard in de tekst word genegeerd maar waarbij het de verstuurder ‘handig leek’ dat iedereen op de hoogte worden gesteld. (“hoi Jaap, bij deze een berichtje dat de technische dienst de verstopping op de herenWC heeft verholpen, dank voor je attente melding!” CC hele team, incl vrouwelijke collega’s). Soms wordt deze variant ook gebruikt om een chantage middel achter de hand te hebben zodat niet achteraf gezegd kan worden dat ‘men het niet wist’. ( “beste Harm, blablablabla en bevestig ik ook dat de regeling omtrent de aanpassing in de uitbetaling van het vakantiegeld is goedgekeurd zoals besproken in de meeting met blablaba” cc eigengemaakte groep “losers van de tweede verdieping”)

De nieuwe variant is verder geëvolueerd: hierbij word je op subtiele wijze duidelijk gemaakt dat je een ‘Untercollega’ bent: Een aantal mensen krijgt de mail als hoofdbestemming, maar een iets groter aantal krijgt ‘m als CC (“Iedereen van harte bedankt voor zijn/haar inspanningen bij het binnenhalen van de nieuwe order die ervoor zorgt dat we niet failliet gaan ! vanavond borrel !” aan: chef werkplaats, hoofd personeelszaken, lekkere Miranda van de balie. CC: Kees, Hans, Wim , Jurre , Agaath enz). Vaak pas nadat alle Übercollegas in een ‘reply-to-all’ gaan meefeliciteren, heb je door dat de afzender gewoon op je hoofd heeft gekakt.

Dit kan toch niet meer? Kun je je ook maar één CC herinneren waarbij je voordeel hebt gehad? Stop dit ! Dus:doe als ik en zet onder je standaard handtekening: CC-mails worden ongelezen uitgeprint en ritueel verbrand op ma-di-do en de woe van even weken.