Schaffen wir dass?

Fluisteraar 2 mrt 2016

De vluchtelingencrisis beheerst het nieuws. Zelf word ik heen en weer geslingerd tussen de behoefte om mensen in nood op te vangen en tegelijkertijd de vraag of we dat allemaal wel aan kunnen. Kunnen we het probleem van huisvesting, kosten en onze culturele verschillen oplossen? Wat zeggen de feiten?

Als we eerst naar huisvesting kijken, meldt het CBS dat we in 2012 zo’n 7,2 miljoen woningen hadden. Daarvan waren 2,2 miljoen huurwoningen in beheer van woningcorporaties. Als we die woningen gebruiken om vluchtelingen op te vangen, komen we bij de vraag of er nog woningen zijn voor onze eigen kinderen? Zouden we per jaar zo’n 100.000 woningen kunnen bouwen voor mensen die oorlog en geweld ontlopen? Wanneer we die vluchtelingen zelf leegstaande kantoorpanden laten ombouwen tot woningen en containerwoningen gebruiken, moet dat toch haalbaar zijn?

Dan de kosten. Het Duitse centrum voor economische studies IFO schatte de kosten van de komst van 800.000 asielzoekers, waar Duitsland voor dit jaar op rekent, op € 10 miljard. Wanneer Nederland 100.000 vluchtelingen opvangt kost dat dus € 1,25 Miljard. Dat is best een hoop geld maar is te doen wanneer we dat afzetten tegen ons defensiebudget van 7,3 Miljard. We kunnen die € 1,25 Miljard gebruiken om een oorlog in Syrië te voeren of die 100.000 vluchtelingen op te vangen. Willen we het geld uitgeven aan kogels en raketten of aan opvang voor mensen in nood?

Tenslotte loopt volgens Halbe Zijlstra onze manier van leven gevaar. Veel vluchtelingen uit Syrië en andere landen hebben moeite met onze tolerante samenleving. Bij geweldsincidenten in AZC’s worden homoseksuelen en Christenen overgeplaatst. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Als mensen willen vechten kunnen ze in Syrië terecht. Daders kunnen we ook laten kennismaken met homoseksuelen en andersdenkenden of terugbrengen. De kwestie is dus niet zozeer of onze cultuur bedreigd wordt, maar eigenlijk of we ons laten leiden door juridische beperkingen en zelf onze culturele waarden en normen serieus willen nemen. Intolerante vluchtelingen zullen uiteindelijk moeten aanvaarden dat we hier anders met conflicten omgaan en niet gelijk gewelddadig worden.

Misschien heeft Jesse Klaver een punt en kunnen we zelfs 400.000 extra vluchtelingen hier naartoe halen. Dat kost zo’n 5 Miljard en kunnen we met een BBP van 667 Miljard toch gemakkelijk opbrengen? De feiten zijn duidelijk en ik ben opgelucht. Als we huizen bouwen schaffen wir dass gemakenlich.