Laat de angst geen werkelijkheid worden

Toen ik vanochtend, zoals elke ochtend, mijn Facebook opende, was ik in 1 klap wakker. Het gruwelijke nieuws uit Brussel was als een klap in je gezicht. Met mijn gedachten bij de slachtoffers, bij hun nabestaanden. De mensen die vanochtend hun geliefde een fijne dag wensten en die nog niet wisten dat dat voor het laatst zou zijn. Misschien wel het stel dat met ruzie uit elkaar ging, omdat hij vergeten was het dopje op de tandpasta te draaien. Een man of vrouw, net als ieder ander. Met hun eigen idealen en dromen. Die zin hadden om weer een nieuwe dag te beginnen, vol met mogelijkheden. De nabestaanden, van wie hun leven nooit meer hetzelfde zal worden. Die met een hart vol haat verder moeten gaan met hun leven. Haat voor de daders, voor de mensen die hun leven voorgoed veranderd hebben. De mensen die ervoor gezorgd hebben dat zij zonder partner,zoon of dochter, broer of zus door het leven moeten. Die iemand van wie ze houden nooit meer terug zullen krijgen. De mensen, die slachtoffer zijn geworden van een grenzeloze vorm van haat. Die slachtoffer zijn geworden van een groep ongrijpbare mensen, die onbegrijpelijke daden plegen.
Pas op dat moment, begon ik bang te worden. Niet voor de daders van zulke gruwelijke acties, maar voor de reacties erop. Voor de mensen, die uit angst zullen reageren. Die uit angst mensen zullen buitensluiten en zullen veroordelen. De mensen, die met haat naar de wereld kijken. De verdeeldheid die hiermee bereikt wordt, dat is het doel van de mensen die zulke gruwelijkheden uitvoeren. Zij zijn de enigen die baat hebben bij de verdeeldheid die wij toestaan.
Pas als wij die verdeeldheid niet laten gebeuren, kunnen wij dit met zijn allen een halt toeroepen. Door elkaar vast te houden in plaats van af te stoten. Praat met elkaar, hou elkaar vast als je bang bent, als je verdriet voelt om wat er gebeurd is. Sluit niet je ogen voor de waarheid van de ander, maar omarm hem. Wees nieuwsgierig naar de gedachten van de ander. In gesprek gaan met elkaar, van mens tot mens. Zonder elkaar in een hokje te plaatsen en een ieder die niet binnen jouw eigen hokje zit te veroordelen. Sta toe dat er verschillen zijn, verschil in gedachten, verschil in geloof. Laten we zo de wereld met elkaar een stukje mooier maken. Laat de angst geen werkelijkheid worden.