Hemels leven tegenover aardse hel

Een paar dagen geleden op de voorkant van Metro: tekeningen van een meisje over haar tocht uit de hel van de oorlog in Syrie. Niet veel later de aanslagen in Brussel. De hel lijkt dichterbij. En ondertussen leven we toe naar Pasen. Onderweg maken sommigen zich blijkbaar terug over het ontbreken van een paasgroet in de HEMA-folder. Ik weet niet precies waar het over gaat, maar het lijkt me de moeite niet waard om me verder in te verdiepen…

Er zijn kinderen die geen ander leven kennen dan een leven in oorlog. Dat is overigens geen nieuws. Het is eerder andersom: is er ooit een tijd geweest dat er niet ergens ter wereld alleen een leven in oorlog bestond? Ik heb de geschiedenisboeken en Google er niet op nageslagen, maar ik vrees dat het antwoord ‘nee’ zal zijn… Maar gelukkig leven wij in Nederland in vrede en kunnen we jagen op koopjes bij de V&D. We leven toe naar Pasen. We hopen op veel vrolijkheid, lekker eten en het liefst een lekker voorjaarszonnetje. Sluit de grenzen voor hel en dood!

In de christelijke traditie heet de week voor Pasen de Stille Week of ook wel Lijdensweek. Christenen leven bewust toe naar Pasen. Zij herdenken ook iemand die zijn leven heeft gegeven. Er is echter een groot verschil met terroristen die hun leven geven door middel van aanslagen. Zij geven hun leven om anderen te doden. Hij gaf zijn leven om anderen te laten leven als nooit tevoren. Wie deze bijzondere man was? Jezus van Nazaret, ook wel bekend als Jezus Christus. En waar terroristen andere mensen meeslepen in hun dood, gaf Jezus zelfs in zijn dood nog het leven aan een stervende misdadiger. Lees het maar eens na in de Bijbel: het evangelie van Lucas. Nieuws uit de hemel in plaats van de hel!

Blijkbaar zijn er steeds weer mensen die geloven dat ze iets goeds doen door zichzelf en zoveel mogelijk anderen te doden. De Bijbel en Jezus vertellen ons iets anders. In Jezus laat God zien dat Hij de God van het leven is. Uit liefde voor liefdeloze mensen gaf Jezus zijn leven. Door zijn dood ontvangen wij het leven. Wie God wil dienen, moet doen wat het leven bevordert. Die schenkt hemels leven in plaats van helse dood. En weet je? Jezus heeft de dood overwonnen. Hij gaf zijn leven, maar hij nam het ook weer op. Hij leeft! Pasen is het feest van het leven! Ik wens ieder mens een heel vrolijk Pasen in Jezus’ levende en leven-gevende naam!