Dien het leven deze lente!

martijnhaan 19 mrt 2016

Ik ben ambtenaar en opsteller bij de Academie van Opstellingen, en erg geïnspireerd om het leven te dienen. Als opsteller ervaar ik dat iedereen de beweging van het leven volgt, naar liefde, respect en compassie. Een opstelling geeft inzicht in een vraagstuk van iemand. Wildvreemde mensen gaan dan in de ruimte staan als representanten/stand ins voor bekende mensen van de vraagsteller op basis van het vraagstuk. En hoe het kan is een mysterie, maar de wildvreemde mensen volgen de beweging die past bij de verhouding en de situatie die de vraagsteller echt heeft ten opzichte van zijn bekenden. Het kan een bijvoorbeeld een werk, relatie, ziekte, angsten, onzekerheden vraag zijn. Na een interventie/verschuiving worden dingen duidelijk die soms lange tijd niet gezien zijn, soms van generaties terug, wat passend is bij het vraagstuk en een verlichtend effect heeft op de vraagsteller, wat het ook is. Het gaat stromen.

In ons huidige leven zijn we veel bezig met zaken die de beweging van het leven van anderen beperken. Hoe kunnen we samenleven als we allemaal onze persoonlijke god blijven aanbidden? Hierin zitten teveel tegenstellingen om in harmonie samen te leven. Ik ben niet tegen godsdienst, maar het moet ons samenbrengen, niet uit elkaar drijven. Hoe kan het dat uit naam van godsdiensten we strijd en oorlog voeren? Is dat eigenlijk niet belachelijk? Denk hier eens over na? Welke god is het beste? Is dat niet eigenlijk degene in jezelf die je vrolijk maakt, plezier en liefde geeft? Zit hij eigenlijk niet op basis van je eigen percepties in jezelf?

Laten we als mensen ons richten op de punten die we hetzelfde hebben, niet op onze tegenstellingen. Dit doe je toch ook in je relaties, op je werk? Doe dat alsjeblieft ook met andere geloven, want niemand weet het zeker. Uit onzekerheid komt de angst om te vechten. Ik geloof zeker dat er iets magisch is. In opstellingen maak ik dingen mee die ik rationeel niet kan verklaren, en overigens tot nu toe niemand. Maar toch gebeuren die dingen.
Laten we dat nu met elkaar afspreken, dat er iets magisch is en we elkaar ook in elkaars waarde laten. Als jij iets wil geloven prima, maar maak er verbinding mee in je hart, en vervolgens via je hart naar anderen. Niet via je uitingen, scherpe woorden, afbakeningen en oordelen. Laat de liefde overwinnen, dien het leven, geniet van onze verschillen en en laten die vieren! Een bos bloemen vinden we toch ook het mooist als die uit verschillende bloemen bestaat?