Al komen er nog 200..

Frankvk 23 mrt 2016

Nog geen uur. Meer tijd had de PVV-leider niet nodig na het nieuws over de aanslag op luchthaven Zaventem om op Twitter te oordelen: grenzen dicht! En: “hier was ik al bang voor”. Nog voor er een degelijk onderzoek gestart kon worden werd het vingertje al gewezen: het asiel- en immigratiebeleid maakt zulke aanslagen mogelijk en dus moeten de grenzen dicht.

Ik ontken geen problemen. En deze aanslag (of een eventuele volgende) vind ik afschuwelijk. Het zou daarom niet weer over Wilders moeten gaan, maar over slachtoffers. Maar juist omdat hij van deze aanslag alweer misbruik maakt om stemmen te trekken is het belangrijk om hierop te antwoorden.

Wilders heeft een effectief trucje de Nederlandse politiek in geslingerd: ‘schuld door associatie’. Bevolkingsgroepen worden daarmee aansprakelijk gehouden voor de daden van individuen vanwege de achtergrond van daders: vluchtelingen worden zo verantwoordelijk gehouden voor Keulen, moslims voor Charlie Hebdo en Marokkanen voor Bataclan. Als gevolg daarvan verschijnen er video’s op Internet waarin kinderen van allochtone afkomst excuses aanbieden voor terrorisme. Immers, elke moslim die dat niet doet kan een potentiële terrorist zijn.

Deze politieke strategie is voor velen die bang zijn voor aanslagen aantrekkelijk. Namelijk: het oppakken en berechten van daders straft ze weliswaar, maar voorkomt geen nieuwe aanslagen. Het verantwoordelijk houden van moslims en uitsluiten van vluchtelingen daarentegen lijkt dat wel te doen.

Of dit iets oplost doet er eigenlijk niet toe. Wat veel belangrijker is wat het veroorzaakt:
1) het zorgt ervoor dat toekomstige daders van aanslagen zich kunnen verschuilen achter hun afkomst. Als de islam immers toch de schuld krijgt, waarom zou een individuele Moslim zich dan nog verantwoordelijk voelen voor zijn doen of laten? Juist om criminaliteit te voorkomen moet je individuen verantwoordelijk houden, niet een hele groep!
2) het zorgt ervoor dat in de toekomst ieder mens bang moet zijn voor de daden van anderen waar hij of zij kenmerken mee deelt. Aangezien bijna alle terroristische aanslagen gepleegd worden door mannen zou bijvoorbeeld ikzelf mij continu moeten verontschuldigen.

In zo’n paranoïde samenleving wil niemand leven. Voor wie na deze aanslagen twijfelt toch PVV te stemmen zeg ik daarom: doe het nooit! Schuld door associatie is levensgevaarlijk! Hoe groot de terreurdreiging ook wordt, we mogen er nooit groepen op afrekenen. Al komen er nog 200 aanslagen…