Wat als…

EHBurgmeijer 1 feb 2016

Hoe zou de wereld er vandaag eigenlijk zijn als Hyves en Facetube nooit uitgevonden waren? Betrap me er zelf vaak genoeg op dat ik uit gewoonte of verveling m’n telefoon pak en kijk op de sociale media, want de sociale media is eigenlijk een soort cyberkoelkast: je weet wat er in zit maar toch blijf je steeds kijken. Maar wat als het helemaal nooit uitgevonden was?

Bij het binnenkomen van de kroeg zouden we dan eerst weer rondkijken naar leuke wiefies in plaats van naar een goede wifi? Laatst viel de wifi uit op het werk en moest ik met m’n collega’s praten, het bleken hele leuke mensen te zijn.

Zou je dan een paar honderd mensen bellen elke avond om te vertellen wat je gegeten had? Je cupcakejes gewoon op moeten eten zonder dat ook maar iemand er van wist dat je ze gemaakt had.

Zou de Duckfacefoto ontstaan zijn zonder sociale media? Want als ze over 5000 jaar Facetube en Instagram opgraven, zouden je achter, achter, achterkleinkinderen kunnen denken dat ze we afstammen van eenden die vooral opgroeide in toiletruimtes.

Stel dat je je diploma of rijbewijs haalt, zouden er dan 125 mensen komen aanbellen om alleen maar "vind ik leuk" te zeggen?

Zouden er echt zoveel mensen langskomen of bellen om je te feliciteren met je verjaardag als er geen melding in beeld kwam? En je zou je rondje moeten hardlopen en dat terwijl alleen de mensen die je bezwete kadaver zien langskomen weten dat je daadwerkelijk ook echt gelopen hebt.

Zouden we dan eindelijk dat steigerhouten meubel, die buitenbarbecue en die hottub gekocht hebben of zelf gemaakt, in plaats die dingen maar keer op keer tot vervelends toe te like, delen en winnen?

Weet het, de technologie gaat snel en is een deel van ons leven, nog een paar jaar en dan legt onze zoon mij uit hoe ik MP4’s kan bekijken op de magnetron en hoe ik de WC doorspoel met een app op de tablet. Maar toch vraag ik me af wat we met al die uren gedaan zouden hebben, had het nooit bestaan.