Vooroordelen over tattoos

Sterre de Vries 1 feb 2016

Wanneer ik mensen vertelde dat ik van plan was om een tattoo te nemen aan de binnenkant van mijn linker bovenarm, kreeg ik veel leuke reacties als: “Oh, ik ben jaloers! Ik wil er ook al jaren één!” En: “Ik ben blij voor je!” Toch kreeg ik ook veel negatieve reacties. Mensen die gingen zeuren dat ik er moeilijk een baan mee zou gaan krijgen, of dat het er super lelijk uit zou gaan zien als ik oud was. En toen dacht ik, elke keer weer: “Wie heeft om jouw mening gevraagd?” Natuurlijk zei ik dat niet en legde ik met al mijn (bijna oprakende) geduld uit dat ik toch al lelijk ben als ik oud ben, dus dat het niet uitmaakt als mijn tattoo ook lelijk wordt, en dat ik in mijn nette baan later echt niet gekleed zal gaan in een hemdje of shirtje met korte mouwen.

Nu ik eenmaal mijn tattoo heb gezet, durven mensen er minder commentaar op te geven. Want ja, met een eenmaal gezette tattoo zit je voor de rest van je leven mee opgescheept. Nog zo’n leuk argument van mensen die tegen tattoos zijn: stel je voor dat je spijt krijgt? Stel je voor dat je hem na 10 jaar niet meer mooi vindt? Dan zeg ik, met weer al mijn aardigheid en geduld, dat ik oud en wijs genoeg ben om een goede beslissing te kunnen nemen over mijn eigen lichaam.

Ik snap het niet. Mensen zijn altijd zo negatief over tattoos, en dan vooral de personen die tattoos hebben. Maar is dat niet oneerlijk? Als ik een vrouw zie die knalroze haar heeft, dan zegt dat toch niets over hoe aardig ze is? Je zou denken dat in het jaar 2015 vooroordelen en stereotypes wel aardig verdwenen zouden zijn, maar blijkbaar is dat niet zo.

Tuurlijk snap ik het ergens wel. Het gebeurt vaak dat criminelen helemaal vol zijn getatoeëerd, en daardoor kunnen tattoos sommige mensen wel afschrikken. Maar toch. Niet elke crimineel heeft een tattoo, en al zeker niet elk getatoeëerd persoon is een crimineel.

Ik zou het heel erg op prijs stellen als iedereen voortaan, tenzij gevraagd, zijn of haar negatieve mening over tattoos voor zich houdt. De persoon met een tattoo tegen wie je het zegt boeit het waarschijnlijk helemaal niets, en als het ze wel boeit geef je ze alleen maar een rotgevoel. Dus voortaan als mensen commentaar hebben op mijn tattoo, schuif ik ze gewoon deze column onder hun neus. Opgelost.