Steun overname Buurtzorg failliete TSN zorg

In de FNV actie ‘Red de Zorg’ adviseerde wij in oktober 2015 vanuit het comité Twente staatssecretaris van Rijn en de FNV in gesprek te gaan met Buurtzorg. Buurtzorg wordt internationaal geloofd vanwege de geweldige organisatie van de zorg, maar in Nederland deed men er weinig op uit. Zowel van de FNV als van het ministerie kregen wij het antwoord dat ze in gesprek zijn.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Buurtzorg bereid is de failliete huishoudelijke zorg van TSN over te nemen. Het deel waar gemeenten 21 euro per uur voor betalen. Een geweldig voornemen.
Er is één maar en die komt van de concurrentie: Buurtzorg vraagt voor de organisatie van de overname 5 miljoen van de regereing. Het zou onbegrijpelijk zijn als de regering zich hier iets van aantrekt. Voor Buurtzorg is de huishoudelijke zorg een nieuw onderdeel in de organisatie en door de acties is er toch 200 miljoen teruggekomen van de 3 miljard bezuiniging op de zorg. De concurrenten, waarvan velen de zaak in de soep hebben laten lopen, zouden zo verstandig moeten zijn om zich te verdiepen in de manier waarop Buurtzorg werkt en hiervan te leren! Wij hopen dat de betrokken partijen met de overname akkoord gaan.
Het is de hoogste tijd dat de zorg weer goed georganiseerd wordt.

Corry Westgeest, Enschede
Gepensioneerd werker 1e lijnszorg, vanaf 1975 actief in ABVAKABO/FNV